Selasa, 16 Disember 2014

Bun Coklat

Salam ceria selalu...


Terasa seronok bila sendiri dapat menyiapkan sedikit bun coklat untuk dinikmati bersama coklat yang meleleh.Kalau dulu selalu beli bun coklat yang ada inti coklat dalamnya,sedap betul,tapi tak seberapa puas sebab cepat habis,next time akan cuba pula buatkan bun coklat yang ada inti.Skarang musim meroti...di mana2 ada ja yang pos gambar roti yg comel2 dan gebu,fenomena bun sarang lebah melanda Malaysia,jadi skarang kita tukar angin pula ke bun coklat  meleleh yang semestinya membuatkan kita menjilat jari...jom lihat dan try.....



Bun Coklat
Resepi by:Agnes Chang

Bahan A:
400g tepung berprotein tinggi
3 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh garam

Bahan B:
140g gula kastor
2 sudu teh yis
1 sudu teh bread improver

Bahan C:
280ml air
80g mentega

Cara membuat:
1.Ayak bahan A ke dalam mangkuk,masukkan bahan B dan gaul rata.
   Perlahan-lahan tuangkan air sambil menguli doh sehingga lembut.
   Masukkan mentega dan teruskan menguli sehingga doh lembut dan kenyal,jika doh ditarik
   tidak terputus.

2.Kemudian ketepikan doh sehingga kembang dua kali ganda dari saiz asal.

3.Tekan doh,uli sebentar sehingga lembut.Timbang doh 30g dan bulatkan,susun dalam bekas
   foil 5 1/2 " x  6 1/2" atau loyang 6"x 6''.Biar doh kembang.

4.Bakar pada suhu 170c selama 20 minit.Setelah masak gliss dengan butter.

Jika mahu hidang bun coklat dengan coklat cair sediakan 1 cup dark coklat cincang 1 1/2 cup UHT whip cream.Panaskan whip cream sehingga naik wap.Tuangkan ke dalam serpihan coklat.Kacau hingga coklat larut. 


Selamat mencuba.

10 ulasan:

Tina Othman berkata...

Sedapnya rahel

Tima kasih ye detail resepinya, hehe almaklum baru belajar meroti tu nak tau brp gm semua

cik ieza berkata...

Tq...rahel...

syapex ( Wan Muhammad Syafiq ) berkata...

nikmatnya kalau dapat satu...

Ummiakid @ lily berkata...

nampak sangat menjadi roti tu Rahel...bestnya kalau dapat makan seketul dua... :)

Syahida berkata...

aduyaiii sedapnya...saya blom pernah makan lg bun coklat macam ni...terliur saya tengok gambar2 bun tu..

zila norazila berkata...

sedapnye rahel..sbb ada coklat tu yg mnmbhkan lg selera.

Bbwana adienia berkata...

wow..suka2..

bun coklat ni wana belum try lagi buat..macam senang pula..insyaallah mau juga try buat ni nanti..siuk tul tu makan dengan coklat cair..wallah.. :)

home renovation berkata...

Kontraktor ubahsuai rumah kawasan kajang, bangi, cheras, serdang dan kawasan sekitarnnya 》 BLOGFACEBOOK Hubungi: 0182233854 KHAIDIR

tun_telani berkata...

Alahai sedapnyerr... dh lama betul tun meroti. siang2 bizi, mlm duk mngadap harith je.. huhu

mardiana abu darin berkata...

Wow! New resipi for me! Tq Rahel...selalu beli bun coklat...Kali ni nak Cuba buat sendiri pulak....