Isnin, 28 Mei 2012

Black Beauty Chocolate Cake

Salam manis kepada semua pengunjung setia dapur Rahel.Diharap kawan-kawan semua sentiasa sihat dan ceria bersama insan tercinta.
Wah...malam ni mesti ramai yang duduk menghadap lappy kan? terutamanya kepada ibu2 sebab menyambut musim cuti sekolah..so kali ni memang banyak masa la belek-belek resepi.Hem,kali ni Rahel mencuba pulak Black Beauty Chocolate Cake resepi Chef Zubaidah..memang terbaek walau pun ada yang terlepas pandang..emm..terlepas pandang apa pulak ni..em terlupa masukkan susu cair dalam adunan..tapi kan..nasib baek menjadi jugak dengan cantik dan gebu,lembut,moist..memang sesuailah dengan nama dia..beauty gitu...

Oh ya,kek ni saja Rahel buat untuk hidangan sendiri..lagi pun memang dah lama simpan resepi ni..teruja sangat untuk mencuba dan merasa..syukurlah hasilnya sangat memuaskan dan memang seperti yang diharapkan..tapi kan..Rahel buat dalam versi kek cawan la pulak..isikan dalam cawan kertas 3/4 penuh dan bakar selama 35 minit...pada suhu 150'C guna api atas dan bawah.Jika kek tak cukup masak ia akan mendap.Untuk toppingnya pulak Rahel tidak menggunakan resepi topping asal sebab nakkan sikit kelainan dan terpulanglah pada selera masing-masing..jadi layan dulu Black Beauty Chocolate Cake ini..


Black Beauty Chocolate Cake
Resepi by:Chef Zubaidah
Sumber:Mak Lang

Bahan A:
2 cawan tepung gandum/tepung paling halus (Rahel guna tepung gandum ayak 2x)
3/4 cawan serbuk koko
2 sudu teh serbuk penaik
2 sudu teh soda bikarbonat

Bahan B:
2 cawan gula kastor
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak @ butter dicairkan
1 cawan air panas suam
1 sudu besar chocolate emulco
3 biji telur

Cara:
1.Ayak bahan A.Ketepikan.
2.Campur semua bahan B dan gaul rata/sebati.
3.Masukkan bahan A ke dalam bancuhan bahan B.Gaul rata.
4.Tuang ke dalam loyang 8''.Bakar pada suhu 150'C selama 50-60 minit atau sehingga masak.

Topping Jimat:
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
2 1/2 cawan susu cair
1/2 cawan tepung jagung
2 sudu besar marjerin

Cara:
*Masuk semua bahan dalam bekas dan masakkan atas dapur dengan api kecil,sentiasa dikacau.
Ini pula resepi Topping Cream dari Rahel

Bahan:
130g mentega tanpa garam
90g cream cheese
5 sudu besar gula aising-diayak
1 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh esen Oren/vanila

*sedikit fondant bentuk bunga-jika suka
*sedikit gula aising untuk tabur-jika suka

Cara:
1.Putar mentega,cream cheese dan gula aising hingga licin.
2.Tambahkan serbuk koko.Putar hingga rata.
3.Masukkan pula esen Oren.Putar rata.Masukkan dalam piping bag.
4.Ayak gula aising di permukaan kek.Paipkan cream ikut bentuk yang disukai.
   Hias dengan bunga fondant.
  
Selamat menikmati Black Beauty Chocolate Cake.

30 ulasan:

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Salam cayang Rahel mucuk wangi.. hadoii BW tengah malam.. masuk sini nampak CC waduhhhh terus kecur... mau tak kecurr.. dah tu cantik bangat dongs!

rahel berkata...

Wsalam Kak Shah..hehe..sama la kita kalau macam tu...BW waktu malam..sepi..aman damai..

Mamasya berkata...

Salam Rahel. menarik cc coklat dihias dgn bunga kecil. resepi black beauty choc cake mmg sedap dan sukatanpun mudah guna cwn.

Uncle Lee berkata...

Hello Rahel, I sure love your beautiful cupcakes and your display presentation. Not to mention your outstanding photography, macham 3D.
And your cupcakes one of the best I've seen, love the colours.
I think 5 pieces with iced coffee will do me fine, ha ha.

You have a nice day, and keep a song in your heart.
Lee.

Acik Erna berkata...

Rahel..terima kasih..acik nak cuba jugak..cuti sekolah ni anak2 laar aje..tapi acik selalu failed buat topping.

rahel berkata...

Wsalam Mamasya...ha'a la..senang dan mudah penyediaannya...buat hiasan yg simple tapi menarik..sedap mata memandang..lagi2 klu nak makan..hehe..

Uncle Lee,terima kasih sudi singgah..hem..jangan puji lebih2..nanti byk perasan..

Terima kasih Kak Acik Erna..silahkan mencuba..senang sangat buat adunan kek ni..klu bab2 topping tu..buat perlahan-lahan.biar cun gitu..hehe..

FnF Simple Life berkata...

hmmmm...rahel...so tempting ituw cc...memikat sungguh

tun_telani berkata...

nyum!! terliur betul nengok cc nih.. dgn cream cheese topping pulak, mesti extra sedap nih.

♥MAMASYAZA♥ berkata...

alahai cutenye cupcake rahel. mesti sedap niiiii

CT Delima berkata...

As'alam Rahel

Aduhhh meruntuh jiwa kalau dapat merasa cc yang enak banget..tak sempat nak BW malam2 jadi singgah siang2 senang nak capai dan ngapp! hehehe

Ilhamkreatif berkata...

Salam Rahel..comel n menawan je cupcake rahel,suka tengok doco kek rahel....seni sangat..

mama4A's berkata...

rahel.. comel sgt cupcake nih.. kalo anak2 mesti suke. :)

Zana~Sweet Rose berkata...

salam rahel..alahai!! menariknya decoration kat cup cake tuu...tergoda dibuatnya.. :)

K.Nor berkata...

sangat cantik! suka tengok cupcake yg tak lekang dr cup.. & nice deco :)

Yana Shaiful berkata...

klu yana bt mst xjd beauty dh..jd black trus hihii..xpuas tgk hasil air tgn rahel..cantik sgt..nk mkn pun sayang ^^

Ummi berkata...

Assalam Rahel cayang...cantik bangat cc tuh....simple yet still nice deco... ^__^

Wattie berkata...

Salam Rahel,
Cantik sesangat deco cuppies tu, tertawan hatiku melihatnya....

ibundo berkata...

alahai comey lote nya. Hitam hitam sitampuk manggis. Walau hitam ku pandang cukluplah manissss..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Hello Rahel..wahhh cunlah cuppies tu! I pun ingat nak buat cuppies tapi terbuat moist choc cake jer! Hihi..
Nak ambik 3 cuppies ;)

Bicara Kak Noor berkata...

salam rahel,akak dah tergoda sangat2 dengan cupcake tu cantikkk walaupun hitam tapi menawan kalbu lah...

Ain Fajar berkata...

hhhhmmm sedapnya kek coklat...memang sedap resepi kek coklat chef zubaidah, ain mmg guna resepi beliau...tp yg lgi bestnya aising rahel nie lain dr yg lain la..tak penah ain jmp butercream+cream cheese..

Nieza berkata...

menarik tgk cc rahel ni...hitam yg menawan kalbu:)

Tina Othman berkata...

salam rahel

bestnya cupcakes, walaupun hitam, tetap menawan hati hehe

saya mmg fail bab cc ni, selalu samaada melimpah ruah bila masak atau tak naik cantik

Melly Octaviana berkata...

Sesuai dengan namanya memang black beauty, top deh kalo rahel yg buat. masih ada kah buat tester.. hehe

ummiakid-lily berkata...

memang meruntum jiwa kalbu...terkesima tgk black beauty cuppies tu...mmg hitam itu menawan...sweet sgt dgn kuntuman bunga kecil tu...nak makan pun teragak²

quinnie berkata...

aduiii..rajinnya...rasanya nak pindah duk dekat ngan rumah rahel la..hehhehe..bleh makan kek free...kekkekek

Tanpa Nama berkata...

Dear Rahel,

Terima kasih sbb share resepi ni. Saya dah mencuba. Memang sedap.
Halalkan ya.

Semoga anda kaya dan berjaya.
Rashidah

hana berkata...

cantik2 air tangan rahel... terkebil2 bijik mata dbuatnyer

kakbesah berkata...

salam Rahel, slalu jg cuci mata tatap kek yg cantk2 di blog Rahel ni, tp x pndai nk hntr komen.. kuno sungguh ek akk nih..huhu. ni dok try tekan2 bleh plak..hihihi. ada gak blog yg kita x blh nk hntar komen, sbb akk xde blog ke Rahel..hee..

rahel berkata...

Terima kasih kepada semua yang setia melawat dapur Rahel..dan sudi meninggalakn komen manis..cayang semuanya.

Kak Besah...hehe terima kasih banyak2 Kak...nampaknya nak buat blog la tu...akak kan banyak resepi yg meletops..so memang kena buat satu blog la utk kongsi2 resepi..hihi..