Jumaat, 9 Mac 2012

Bun Pisang Inti Nutella

Selamat bersiaran dan salam manis kepada semua,semoga sihat dan ceria selalu.Hem..macam biasa..awal malam sentiasa lepak kat sini sambil hantar laporan.Kali ni Rahel mengroti lagi..tapi kali ni ada guna buah pisang pulak dalam doh ditambah lagi dengan inti coklat Nutella..semakin menjadi-jadi la dan memang best sebab gue dah makan pun bun pisang ni...hihihi..


Ok la,kalau korang nak tau gak,resepinya gue intai-intai kat Dapur Mama Ghock,hem kat dapur dia memang banyak resepi yang best2 tau,kebetulan ari tu gue cari-cari adunan roti yang guna pisang,dah puas search kat google baru jumpa ni resepi..setelah diperhatikan bahan-bahannya memang mudah didapati dan mudah jugak cara penyediannya..so tunggu apa lagi..jalanlah..

Bun Pisang Inti Nutella


Bahan:
500g tepung roti
10g yis (Rahel guna 1 sudu besar yis)
10g bread improver (Rahel ganti dengan 1 sudu teh pelembut roti)
5 g garam (Rahel letak 2 cubit garam)
200g pisang emas-dilecek
60g marjerin (Rahel guna butter suhu ruang)
75g gula kastor
150ml susu segar (tuang sedikit2,tambah jika perlu)
50g coklat urai (Rahel tak letak pun)

Nutella secukupnya untuk inti (yg ni Rahel tambah sendiri)

Hiasan:
eggwash
coklat urai secukupnya
*dua2 pun Rahel tak letak..hehehe..guna butter je..

Cara:
1.Campur marjerin/mentega,pisang lecek dan semua bahan kering kecuali coklat urai
   ke dalam mangkuk pengadun (Rahel guna tangan je).

2.Putar perlahan sehingga adunan menjadi seperti serbuk roti dg kelajuan sederhana,
   masukkan air/susu sedikit-sedikit.Uli hingga adonan elastik.Masukkan coklat urai
   sebelum berhenti menguli.Perap hingga adunan naik 2x ganda (Rahel perap 30 mnt)
   Uli semula.

3.Ambil adunan sebanyak 30g,bulatkan dan susun dalam dulang pembakar.
  (Rahel ambik sebanyak 65g,bulatkan,leperkan,intikan dengan nutella,kemaskan dan
   letak dlm tin muffin yg dilapik cawan kertas,kemudian letak dlm dulang pembakar).

4.Biar adunan kembang semula (Rahel biarkan selama 25 minit) dan bakar selama
   15 minit dalam suhu 180'C (Rahel bakar pd suhu 170'C selama 20 minit).

Note:
Setelah masak,panas-panas oles dengan mentega.Siap untuk dihidang dg teh O/kopi O.


Selamat menikmati Bun Pisang Inti Nutella

28 ulasan:

dZana berkata...

aslmkum roti.. musim mroti telah tiba nmpknya.. 500 gm tpg byk dapat bun ni.. comel2 n tembam..

Mas berkata...

bun pisang inti nutella mesti sedap tu! pisang bersama coklat serasi sangat. Sedapnya...gebu betul bun pisang rahel :)

Qasey Honey berkata...

wowwww mbulottt rotinye...geram tgk...mesti sedap ni brintikan nutella...nyummm3

Zack Zachoes berkata...

salam Rahel,

bah, kasi la satu bun tu. bikin lapar jak mlm2 ni, hehe..

Tanpa Nama berkata...

Kak Rahel teruja tgk bun ni...pelembut roti dgn shortening sma ke? klu tak ada plmbut roti bole tak guna shortening? Qaseh eena

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Wah cute la Rahel...good idea masuk dalam muffins pan...

ady berkata...

as-salam Rahel
wahhh!! mesti sedap ni kan Rahel..npk gebu dan lembut roti tu rahel...

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

As salam Rahel..
mesti sedap gabungan pisang & coklat kan..so tempting berkilat n gebu jer bun Rahel nie :)

Sue @ Nenie berkata...

Salam KakRahel..cantik benor kejadian roti ni...geram jeee nak ngap...CnP resipi yaaaaa..mana tahu sampai seru nanti nak cuba buat juga

rahel berkata...

Qaseh Eena..pelembut roti tak sama dengan shortening.Kalau takde pelembut roti guna pemantap roti atau water roux.

rahel berkata...

Wsalam Kak Dzana..500g tpg roti memang bole dapat byk bun..tapi berbaloi.

rahel berkata...

Mas..
memang best rasa dia..tapi terpulang la nak bagi inti apa,sebab dlm resepi asal pun tak guna inti,hanya letak coklat rice dalam doh je..cuba la.

rahel berkata...

QH,kalau dah berintikan nutelle mesti la sedap..susah nak elakkan..hehe..

rahel berkata...

Wsalam Zack...
Bah..singgah jak ambik bun..saya kasi double lagi..hihi..

rahel berkata...

Kak Paty..biasanya begitu klu buat bun..letak dlam tin muffin..senang kerja.

rahel berkata...

Wsalam Ady..sedap..lagi2 klu masih panas..ngam banget hidang ngan milo panas..teh o..kopi o..

rahel berkata...

Wsalam Mama Hawa..
berkilat selepas dioles dengan mentega.hehe..

rahel berkata...

Wsalam Sue @Ninie..
silahkan..buat byk2 ye..pastu ajak Rahel join makan skali..

mimie berkata...

Rahel..... kalo roti mkn panas2 mmg sedapp lawan plak ngan kopi o...fuhhhhh
Rahel kalo sy nutella ni...satu sudu wat inti 2 sudu masuk mulut...hahahaa

quinnie berkata...

wahhhh sedapnya..elok cantik je roti nya rahel..rasa nak ngap je...hehehe

Diana @ Melley Mey berkata...

Rahel... Cantik kejadian Bun pisang tu ... Nampak gebu ler...

EmbunRosaliza berkata...

cantiknya bun rahel, kalo akk buat mesti x cantik gitu

Amie berkata...

Aduinaaaa... cantik bun Rahel! Berkilat2....pinjam tangan boleh tak? Haaaahaaaahaa... teringin nak buatlah!

rahel berkata...

Mimie..tu la..tadi ngap roti dg secangkir teh o panas..memang pergh..peminat nutella gak ni..

rahel berkata...

Quinnie...mekasih..naseb baek menjadik..kira berbaloi la nguli doh ni.

rahel berkata...

Thanks Diana...berbaloi jugak walaupun letih sikit uli doh..

rahel berkata...

Kak Amie..boleh bah pinjam tangan..tapi kena belanja kopi O..hihi..cuba la kak buat..senang dan sedap.

rahel berkata...

Rosaliza,hehe..biasa je ni..nak kena belajar lagi..