Rabu, 12 Oktober 2011

Sambal Udang Petai

Selamat malam semua..baru dapat hantar laporan..Rahel nak share resepi yang ringkas sangat,macam resepi orang bujang je,ni laporan yang udah siap berapa hari yang lalu..baru ingat mo post sini...lupa sudah mo post resepi bab kena ngan sambal udang+petai...hihihi..sodap...


Bah..oklah kawan-kawan,Rahel udah mengantuk ni,letak dulu resepinya.Bagi yang gemar makan petai n udang tu bolehlah cuba2 ye..senang aja buatnya,bahan-bahan pun mudah didapati,boleh tengok langsung di bawah.

Sambal Udang Petai
Resepi:Rahel

Bahan kisar (kisar hingga hancur):
5 biji bawang merah,hiris
3 biji bawang putih,hiris
2 sudu teh belacan
7 biji cili padi
3 biji cili merah,buang biji

Bahan yang lain:
200g udang segar,buang kulit dan ususnya
100g biji petai
1 labu bawang besar,hiris nipis
1/2 sudu makan gula pasir
1 1/2 sudu makan serbuk cili
1/2 sudu makan asam jawa,bancuh dengan 1/2 cawan air
garam secukup rasa

Cara:
1.Panaskan sedikit minyak dalam kuali.Tumis bahan kisar,serbuk cili
   hingga terbit aroma.Masukkan jus asam jawa.Kacau sebentar.
2.Masukkan udang,petai dan teruskan kacau sehingga mendidih.
3.Tambahkan garam,gula,hirisan bawang besar.Kacau sehingga masak.
4.Angkat dan siap untuk hidang.


4 ulasan:

Diana @ Melley Mey berkata...

wah sedapnya sambal udang tu.. tp petainya x reti nak telan ler .. hehehee.. nie makan ngan nasi putih panas ker.. nasi lemak ker.. mmg best nie kan rahel..

rahel berkata...

Sedap ni Diana...takpe klu Diana tak reti mkn petai..bagi Rahel jer semuanya..hehe...

Wani berkata...

waduh,,, ni satu lagi favorite nampak petai berbiji2 je dalam pinggan .. terus datang nak bawa pinggan nak minta sikit heheh... lagi dengan udang lak tu ..simple kan resepi dia tapi hasilnya mantop!!

rahel berkata...

Wani
dah ketinggalan kapal..sambal petai dah lama abis..len kali jangan terlewat ek..hihi.