Khamis, 7 April 2011

Puding Karamel

Puding Karamel
Bahan Untuk Karamel:
2 1/2 sudu besar gula pasir
3 sudu besar air

Bahan Puding:
5 biji telur M
75ml susu pekat manis
3/4 susu sejat
1 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar tepung kastard,bancuh dg sedikit air
1/4 st garam halus

Cara:
1.Hanguskan gula dg api perlahan sehingga berwarna perang.
   Masukkan air,masak kembali sehingga gula hancur.
2.Tuangkan ke dalam acuan.Ketepikan.
3.Satukan semua bahan puding,gaul perlahan hingga sebati.
4.Tuang bancuhan puding ini ke dlm acuan yg berisi gula hangus tadi.
5.Bakar dlm oven guna kaedah steambake selama 1 jam pd suhu 170'c.
6.Bila dah masak,biarkan sejuk baru simpan dlm peti sejuk
   selama 2 jam.
7.Bila nak hidang,lorekkan tepi puding dg spatulla,kemudian
   telangkupkan ke dlm pinggan.Hidang.

Tiada ulasan: