Khamis, 7 April 2011

Pau Gebu

Pau Gebu
Bahan Untuk Doh:
250g tepung pau
1/2 sudu besar yist
20ml minyak zaitun
145ml air suam
1/2 st baking powder
1/4 st garam halus

Bahan Untuk Inti:
100g kelapa parut putih
60g gula merah
5oml air

Cara untuk membuat doh:
1.bancuh yist,air suam,gula dalam cawan,ketepikan selama 3 minit.
2.masukkan tepung pau,baking powder,garam,minyak zaitun dlm mangkuk,
   gaul rata.
3.tuangkan bancuhan yist sedikit demi sedikit sambil digaul rata,uli lg 10 minit.
4.biarkan doh naik selama 45 minit,tutup doh dg tuala lembab.
5.kemudian tumbuk doh untuk mengeluarkan angin,buatkan bulat2 40g setiap satu.
6.kemudian beri inti,ketepikan lg selama 15 minit,tutup pau.
7.kukus pau selama 10 minit.

Cara membuat inti:
1.masak gula merah dg airhingga larut,kemudian tapis.
2.masak kembali gula merah dg kelapa parut hingga sebati.Siap.

Tiada ulasan: