Selasa, 1 Oktober 2013

Kek Lapis Blueberry

Selamat pagi dan salam ceria selalu buat pembaca blog masakan Rahel...
 
 
Untuk kali ni Kek lapis blueberi pula yang diterai,memang sedap dan wangi bluberi aja ketika kek masih dalam oven..buatkan kita nda' sabar mo makan..hehe.Cakap bab kek2 lapis ni memang kita nda' pakar buat..hanya betul2 ikut resepi dalam buku jak.Tapi kalau semangat mo buat mejadi juga tu..tengok rajin ke tidak..
 
 
Oh ya,kek lapis yang Rahel buat ni memang nda' berapa kemas lapisannya sebab Rahel main campak jak masuk dalam loyang...asal nampak lapisan jak bah..hehe..namanya juga kek lapis kan.Kelihatan rongga2 udara pada lapisan kek sebab Rahel nda' tekan guna penekan kek lapis..time tu sebok juga layan candy crush saga....huhu,jadi pada yang mahu menerai buat kek lapis pastikan tiada permainan lain dikawasan anda..beri tumpuan sepenuhnya pada kek lapis...ahaksss...
 
 
KEK LAPIS BLUEBERRY
Sumber:Asas Kek Lapis (Dayang Kek Sarawak)
 
Bahan-bahan:
450g mentega
10 biji telur gred A
180g gula halus
10g ovalette
1 tsp esen vanila
375g susu pekat
160g tepung hong kong
4 tsp pes blueberi
1 tsp pewarna ungu
 
Cara membuat:
1.Pukul mentega ke dalam adunan.
2.Kemudian masukkan esen vanilla.Pukul sehingga kembang.
3.Kemudian masukkan gula dan ovalette ke dalam adunan.
4.Seterusnya masukkan telur satu persatu ke dalam adunan tadi.
5.Masukkan susu pekat sedikit demi sedikit ke dalam adunan kemudian kacau.
6.Masukkan tepung hong kong sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati.
7.Bahagi adunan kepada dua bahagian.
8.Satu bahagian campurkan 4 tsp pes blueberi,manakala satu lagi adunan asli.
9.Lenserkan Loyang 8" x 8" bersama kertas minyak.
10.Masukkan 4 sudu makan adunan ke dalam Loyang dan ratakan.(yg ni tergantung pada
    tebal mana adunan yg anda kehendaki)
11.Bakar secara selang-seli dengan suhu 180'C sehingga masak.
 
Nota:
untuk lapisan pertama,bakar guna api atas dan bawah selama 10-12 minit
untuk lapisan seterusnya bakar guna api atas sahaja dan akhir sekali bakar guna api atas
dan bawah selama 15-20 minit.
pes blueberi Rahel ganti dengan blueberry fruit filling
 
 
Sambil tengok Food Network potongan-potongan kek lapis sudah mula surut...hehehe...


4 ulasan:

Melly Octaviana berkata...

wow..best nya..pasti enak rasanya..hmm lain kali boleh try buat ini.. ;)

mala berkata...

sedapnya kek lapis bluberry. color dia pun cantik

Bbwana adienia berkata...

bestnya makan kek lapis sambil tengok food network kan rahel..apapun, kek Nampak cantik dan sedap..nyum2.

Sury Abil berkata...

Hooooo...patut lh ada bau bauan blueberri di sini...nmpak moist pastinya seedapp.