Selasa, 23 Ogos 2011

Almond London

Selamat bertemu kembali di blog masakan Rahel...semoga sahabat-sahabat Rahel semuanya dalam keadaan yang sihat dan ceria selalu.Sebenarnya tangan sudah lenguh ni buat biskut sorang-sorang tapi kena tengok blog jugak untuk hantar laporan..nasib baik line internet ok jak..biasanya meragam jak dan menggeramkan.Oklah kawan-kawan,Rahel letak dulu resepi n gambar biskut almond london yang udah siap ni...apa macam,cantikkah?..hehehe...


Almond London
Sumber:Rasa


Bahan Doh Biskut:
250g mentega
100g gula aising,ayakkan
350g tepung biskut}
100g tepung gandum}
1/2 st soda bikarbonat},ayakkan
2 kuning telur
1 st esen vanila
300g badam untuk inti,bakar  selama 15 minit pada suhu 140'.

Cara:
1.Pukul mentega bersama gula aising selama 5 minit.

2.Masukkan kuning telur,esen vanila dan pukul lagi selama 2 minit.

3.Masukkan tepung,putar perlahan selama 1 minit untuk membentuk doh.

4.Ambil sedikit doh (8g),intikan dengan kacang badam.Buat bentuk lonjong.

5.Susun biskut dalam dulang pembakar yang dilapik dengan baking paper.
Panaskan ketuhar 140'C selama 10 minit.Bakar biskut selama 30 minit.
Setelah masak,biarkan sejuk baru salut dengan coklat cair.

Hiasan Atas:
500g coklat masakan
100g badam nib,panggang sekejap dalam oven.

Cara:
1.Panaskan air dalam periuk hingga mendidih.Perlahankan api.

2.Potong2 coklat masakan & letak dalam mangkuk tahan panas.Cairkan secara double-boiler.

3.Celupkan biskut tadi ke dalam coklat cair,kemudian masukkan ke dalam kertas cawan.
Hias atasnya dengan sedikit badam nib.
Biarkan sejuk/keras baru simpan dalam bekas kedap udara.


2 ulasan:

CT Delima berkata...

Rahel..cantik dah biskut AL tu, kot2 ada terlebih tu pos2lah kat kak ct ya :)

rahel berkata...

tq3 Kak Ct....takde lebihan pulak...klu ada lebihan pun dah masuk perut Rahel....hehehe...