Jumaat, 27 Mei 2011

Mangkuk Gula Merah

Selamat sejahtera,bertemu kembali di pagi yang indah ini...semoga sentiasa sihat dan ceria selalu.Menu pagi ni utk sarapan ialah ''mangkuk gula merah'' enak sangat rasanya digandingkan dengan teh panas,unik sikit kan namanya?Mula-mula tengok resepi cam tak percaya je klu kuih ni akan tersenyum,tapi setelah mencuba..terjawablah teka-teki di hati,kuihnya senyum semua..hehe


Dulu pernah gak Rahel try satu resepi apam gula merah..tapi tak mudah senyum la pulak..jual mahalll..hehe..tapi abis jugak dimakan sebab rasanya tetap menepati citarasa tekak,time tu Rahel belum ada lagi blog masakan seperti skarang ini,so tak dapatlah nak letak entri resepi & picnya.


Bah..oklah teman-teman..seperti biasa la kan..sebelum undur diri,resepinya akan dikongsikan di sini.Ini untuk rujukan tuan tanah nanti dan utk kawan2 yang teringin mencubanya.

Mangkuk Gula Merah
Resepi:Sisca Soewitomo,Indonesia

Bahan:
125g gula pasir
125g gula merah,dikikis halus
150ml air
250g tepung gandum
1/2 st serbuk soda bikarbonat
1/2 st yis
1 biji telur
100ml minyak masak

Cara:
1.Sediakan acuan dan panaskan pengukus.
2.Masak gula pasir bersama gula merah & air.Setelah larut/mendidih
   angkat dan sejukkan.
3.Campur tepung gandum dg larutan gula.Kacau hingga rata,tambah-
   kan serbuk soda bikarbonat,yis dan telur.Kacau sebati.
4.Tuangkan minyak sedikit-demi sedikit sambil terus dikacau.
5.Tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit.

Selamat mencuba dan selamat menjamu selera..daaaa..

Tiada ulasan: