Sabtu, 25 April 2020

POTATO BREAD

Salam semua😊Pa khabar? Semoga ceria selalu.Tidak panjang cerita ni hari sebab terasa macam ada penat sikit walaupun cuma buat  sedikit roti kentang ja😊 Cuma nak bagitahu yang roti kentangnya enak gitew.Saya jenis orang yang tak suka menguli doh lama2,jadinya roti kita tak mulus gitew🤣 kalau guna mesin bolehlah dapat bun yang cun,tapi tak kesah la...kan saya juga yg hadap.


POTATO BREAD
Sumber:I Can Bake (Agnes Chang)

Bahan A:
350g tepung berprotein tinggi
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar yeast (ku letak 2 sudu teh ja)
70g gula caster
1 sudu besar bread improver (i buh 1 tsp ja)

Bahan B:
150g kentang ,direbus hingga lembut,lenyek halus

Bahan C:
75g mentega,suhu ruang

GLAZING:(mix)
1 biji telur
1/8 sudu teh garam

TOPPING:
2 sudu besar instant custard powder
2 sudu besar air
*mix sebati,masukkan dalam piping bag

Cara membuat:

1.Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk,gaul sebati.

2.Masukkan bahan B dan uli sehingga menjadi doh selama lebih kurang 5 minit.

3.Masukkan bahan C dan uli lagi selama lebih kurang 10 minit atau sehingga doh jadi licin dan elastic.

4.Bulatkan doh,kemudian letak dalam mangkuk yang telah diminyakkan.Biarkan sehingga mengembang.

5.Tumbuk doh dan uli lagi selama 3 minit  arau sehingga licin.Bahagikan doh 50g setiap satu,kemudian bulatkan.

6.Susun doh dalam loyang 8"×8" .Tutup doh dan biarkan mengembang selama lebih kurang 30 minit.

7.Sapukan telur (glazing) di atas doh,kemudian pipe custard .

8.Bakar pada suhu 180°C selama 25-30 minit.

Nota tambahan:
1 loyang 8 inci boleh muat 9 bun.
Dalam resepi takda air tp saya nampak dalam gambar step by step ada air,so saya buh 130ml air.



Terima kasih sudi singgah blog saya😊👍

Tiada ulasan:

Catat Ulasan