Selasa, 28 April 2020

PENGAT PISANG

Bukan selalu masak pengat walaupun suka hirup kuahnya.Petang tadi sempat juga masak sikit sebelum masuk waktu berbuka.Saya tak berapa gemar makan pengat yang masih panas.Lebih suka jika pengat dah suam,nyaman gitew😊Oklah,jom tengok resepi 👇


PENGAT PISANG
Resepi by:Rahel

Bahan-bahan:
5 buah pisang nipah,dipotong
100g gula merah
2 1/2 cawan air
150ml santan pekat
1/2 sudu teh garam
1 lembar daun pandan

Cara memasak:

1.Masak gula merah,air,daun pandan sehingga gula larut.Tapis air gula.

2.Masak semula air gula sehingga mendidih.Masukkan potongan pisang dan garam.Teruskan masak dengan api kecil.Masak sehingga air gula sebati dengan pisang selama lebih kurang 25 minit.

3.Masukkan santan,masak lagi sehingga mendidih.Tutup api.Siap.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan