Selasa, 21 April 2020

BINGKA UBI KAYU GULA MERAH

Semoga ceria selalu di musim pkp ini.Harap banyak bersabar supaya keadaan cepat pulih.Saya betul2 berkurung jak di rumah ni sambil mencuba resepi2 yang lama diperap๐Ÿ˜


Biasanya kita nampak bingka ubikayu yang kuning saja bah kan,tapi kali ni saya try pulak bingka ubi yang guna gula merah.Dulu2 saya pernah makan bingka ubi versi kukus juga,memang sedap sangat.Oh ya,untuk bingka hari ni memang sedap dan berbaloi dicuba.


BINGKA UBI KAYU GULA MERAH
Resepi by : Irene Ho

Bahan-bahan:(loyang 8")
500g ubi kayu
150ml santan pekat
200g gula merah
  20ml air
  40g mentega,dicairkan
1 biji telur
  30g gula pasir (i bubuh 20g ja)
1/2 sudu teh garam

Cara membuat:

1.Masak gula merah dengan 20ml air sehingga gula larut.Tapis.

2.Blend ubi kayu dengan air secukupnya sehingga halus,kemudian perah ubi parut guna kain muslin.Biarkan air perahan ubi mendap,buang airnya kemudian ambil kanjinya.Campur dengan ubi parut tadi.

3.Campur semua bahan yang lain dan tuang ke dalam ubi parut.Gaul sebati.

4.Tuang adunan ke dalam loyang.Bakar pada suhu 170°C selama 50 minit.

5.Setelah bingka sudah masak,keluarkan dari oven dan rehatkan sehingga sejuk kemudian potong.Siap.

Nota tambahan:
Untuk mengelakkan bingka melekat pada loyang,sebaiknya sapukan loyang dengan marjerin kemudian letak baking paper,sapu lagi marjerin di atas baking paper.


  
๐Ÿ‘๐Ÿ˜

Tiada ulasan:

Catat Ulasan