Salam ceria selaluđź’‹
Harap korang ceria2 saja selama musim pkp ni.Saya tahu la kaki korang memang sudah gatal sangat mahu keluar jalan2 kan?
Hari ni baru update resepi kuih kaswi gula merah yang sangat sedap.Macam nda' mo stop pulak makan ni.Musim berkurung di rumah ni memang sesuai la korang cuba,dijamin puas hati.
KASWI GULA MERAH
Resepi by Che Nom
Bahan A:
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
2 cawan air
1 helai daun pandan
Bahan B:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubikayu
3 cawan air
2 sudu besar bancuhan air kapur
Bahan C:(mix)
1 biji kelapa parut putih
Sedikit garam
Cara membuat:
1.Satukan bahan A dalam periuk,masak sehingga gula larut.Biarkan suam.
2.Dalam mangkuk yang lain,sediakan tepung gandum,tepung ubikayu.Tuangkan air gula.Kacau sebati.Tambahkan air,air kapur.Kacau lagi sehingga bercampur.Tapis adunan.
3.Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah disapu minyak masak.
4.Kukus adunan selama lebih kurang 40-45 minit.
5.Setelah masak,pastikan kuih sejuk sepenuhnya sebelum dipotong.
Nota tambahan:
Gunakan loyang 9" or 10".Pastikan loyang disapu dengan minyak masak supaya kuih tidak melekat pada loyang.Gunakan pisau plastik untuk memotong kuih.Pastikan juga pisau itu disapu dengan sedikit minyak.Kuncinya pastikan kuih betul2 dah sejuk baru dipotong.Biasanya kuih akan sejuk sepenuhnya selama 4-5 jam.Air kapur tu pulak saya guna 1 st kapur makan then bancuh dengan 2 sb air.
Selamat mencuba.
Hari ni baru update resepi kuih kaswi gula merah yang sangat sedap.Macam nda' mo stop pulak makan ni.Musim berkurung di rumah ni memang sesuai la korang cuba,dijamin puas hati.
KASWI GULA MERAH
Resepi by Che Nom
Bahan A:
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
2 cawan air
1 helai daun pandan
Bahan B:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubikayu
3 cawan air
2 sudu besar bancuhan air kapur
Bahan C:(mix)
1 biji kelapa parut putih
Sedikit garam
Cara membuat:
1.Satukan bahan A dalam periuk,masak sehingga gula larut.Biarkan suam.
2.Dalam mangkuk yang lain,sediakan tepung gandum,tepung ubikayu.Tuangkan air gula.Kacau sebati.Tambahkan air,air kapur.Kacau lagi sehingga bercampur.Tapis adunan.
3.Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah disapu minyak masak.
4.Kukus adunan selama lebih kurang 40-45 minit.
5.Setelah masak,pastikan kuih sejuk sepenuhnya sebelum dipotong.
Nota tambahan:
Gunakan loyang 9" or 10".Pastikan loyang disapu dengan minyak masak supaya kuih tidak melekat pada loyang.Gunakan pisau plastik untuk memotong kuih.Pastikan juga pisau itu disapu dengan sedikit minyak.Kuncinya pastikan kuih betul2 dah sejuk baru dipotong.Biasanya kuih akan sejuk sepenuhnya selama 4-5 jam.Air kapur tu pulak saya guna 1 st kapur makan then bancuh dengan 2 sb air.
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan