Sabtu, 28 Mac 2020

LEPAT UBI KAYU

Salam😊
Hari ni kita kongsikan lagi satu resepi lepat kesukaan ramai.Semoga bisa memberi idea kepada yang tengah kekeringan idea😁 harap kita sentiasa patuhi perintah kerajaan.Stay at home👍

Sedap dan secukup rasa Lepat Ubi Kayu ni😍 Jemputlah mencuba ea.


LEPAT UBI KAYU
Resepi by Irene Ho

Bahan-bahan:
600g ubi kayu,diparut
200g kelapa parut
250g gula melaka,dipanaskan bersama 30ml air 
200ml santan pekat (kurangkan ke 100ml)
1/2 sudu teh garam

Daun pisang secukupnya
Kain Muslin untuk perah ubikayu

Cara membuat:

1.Ubikayu diparut halus atau diblend dengan air secukupnya,kemudian perah ubi guna kain muslin.Air perahan tu kita kena rehatkan lebih kurang 30 minit,setelah itu buangkan air dan ambil kanji ubikayu.Kemudian campurkan dengan ubikayu tadi.

2.Masukkan pula kelapa parut,garam,gula melaka dan santan pekat.Digaul sebati.

3.Siapkan daun pisang,bubuh 2 sudu adunan ubikayu,bungkus kemas.

4.Kukus lepat ubi kayu selama 20-25 minit.Biarkan sejuk dan siap untuk dihidang.

Selamat mencuba😘👍

Terima kasih.Sila

Tiada ulasan:

Catat Ulasan