Selasa, 31 Disember 2019

Hong Kong Style Egg Tart

Salam ceria.Pejam celik pejam celik tidak terasa tahun 2019 begitu cepat berlalu.Hari ni kita sudah di penghujung 2019.Agaknya apa azam tahun 2020? Saya nak berjaya dunia dan akhirat.


Ok,kali ni kita cuba resepi Egg Tart yang menggiurkan.Rasa2 dah ramai yang mencuba resepi ini dan rata2 bagi 5 bintang gitew so aku terpanggil juga untuk mencubanya.Kali ini resepi tak salah alamat ada dua owner resepi yang kugabungkan menjadi satu dalam blog ini.Memang terbaik.


HONG KONG STYLE EGG TART

Resepi by Chef David Tan
Bahan Untuk Kastard Filling:

4 biji telur gred A
100g gula caster
100g susu sejat
140g air
1/2 sudu teh esen vanila

Caranya:
1.Bancuh telur bersama gula,dikacau hingga gula hancur.Masukkan juga susu sejat,esen vanila berserta air.Kacau sebati.Tapis dan rehatka  dalam peti sejuk selama 30 minit.

Resep by:Tasty
Bahan untuk pastry dough:(9pcs acuan 7.5cm)

200g tepung gandum
115g mentega sejuk,potong kiub
40g gula aising
1/8 sudu teh garam
2 sudu besar telur
1/2 sudu teh esen vanila

Caranya:
1.Ayak tepung,gula aising,garam ke dalam mangkuk.Tambahkan mentega.Gaul hingga jadi crumble.Tambahkan esen vanila dan telur.Uli sehingga bercampur rata.

2.Rehatkan doh dalam peti sejuk lebih kurang 30 minit.

3.Keluarkan doh dari peti sejuk,kemudian tekan ke dalam acuan tart.

4.Tuangkan kastard filling ke dalam tart 80% penuh.

5.Bakar pada suhu 180°C selama 20 minit.

6.Setelah tart telur masak,keluarkan dari oven dan biarkan sehingga suam baru keluarkan dari acuan.


Ada sikit tips by me:

Untuk pastry dough tu kita terus tekan masuk dalam acuan kemudian simpan dalam peti sejuk lebih kurang 20 minit atau sampai keras.So abaikan cara no.2 dan no.3 di atas tu.

Saya guna acuan saiz 7.5cm.1 resepi pastry ni boleh dapat 9pcs tart saiz 7.5cm dan resepi kastard filling pula boleh dapat 18 pcs Egg Tart saiz 7.5cm,jadi sebaiknya utk pastry korang kena doublekan adunan.

Sebelum saya tuang kastard filling,kulit tart tu saya bakar terlebih dahulu selama 20 minit pada suhu 170°C (separa masak) kemudian terus tuang kastard filling 80% penuh.

Egg Tart saya bakar dalam oven oada suhu 150°C selama 45 minit.

Selamat mencuba.


Terima kasih sudi singgah😍

Tiada ulasan:

Catat Ulasan