Rabu, 11 Disember 2019

BUN SOSEJ ALA PIZZA

Salam😊
Dapat juga kita merasa Bun Sosej yang ala2 Pizza ni.Seharian duduk berkurung ja di rumah sebab skarang ni musim hujan pulak,sikit2 hujan renyai2 mari,so sambil santai2 di rumah sambil2 tu kita menguli doh juga.


Sejak akhir2 ini jarang sudah kita beli roti dari luar,kebanyakan kita buat sendiri kalau kepingin makan.Lagipun bukan susah sangat mau buat roti ni.Banyak sudah kelas roti/bun saya join maknanya ilmu meroti sudah ada dalam kepala.


Resepi kali ini daku ambil dari blog Rasa Malaysia.Dia buat versi sausage roll tapi kita buat versi selera kita iaitu ala pizza gitew.Toppingnya itu kita bubuh apa yang ada.So korang boleh bubuh apa saja yang korang suka.Pokoknya kita buat sesuai selera kita la.Janji puas hati makan😁


BUN SOSEJ
Sumber:Rasa Malaysia

Bahan doh:
300g haigh protein flour
    5g yeast
   20g gula
     6g garam (ku guna 3g sahaja)
 30g Mentega
1 biji telur + susu segar (jadikan 200g)

Untuk Topping:
8 pcs sosej,dipotong2
Tomato puree
Sos cili
Oregano

Egg wash:
1 putih telur + 2 sudu teh air


Cara membuat:

1.Satukan semua bahan di dalam mangkuk.Gaul sebati.Tambahkan mentega.Uli lagi sehingga lembut dan licin.Rehatkan doh selama 40 minit.(tutup doh)


2.Setelah doh kembang,tumbuk doh untuk buangkan angin.Bahagi doh kepada 8 bahagian (66gm),bulatkan doh rehatkan 15 minit.Taburkan sedikit tepung di atas meja,canai nipis doh tadi.Susun dalam tray yang dilapik baking paper.Biarkan doh kembang selama 25 minit,kemudian tekan doh guna ramekin hingga terbentuk kawah 👇👇👇


3.Bubuh 1 sudu kecik tomato puree di atas doh tadi,kemudian susun potongan sosej.Paipkan sos cili dan taburkan oregano.(boleh juga taburkan cheddar cheese parut di atas sosej)


4.Sapukan putih telur pada bahagian tepi doh.Bakar doh dalam oven pada suhu 180°C selama lebih kurang 25 minit.

5.Setelah bun sosej masak,keluarkan dari oven.Biarkan sejuk dulu baru hidang👍

Selamat mencuba.



Terima kasih sudi singgah😊

Tiada ulasan:

Catat Ulasan