Selamat malam kepada pembaca blog Rahel Blogspot,semoga happy selalu...
Malam ni ada masa free sikit jadi dapatlah masukkan entry yang tertangguh.Kali ini kita muncul dengan French macaroons pulak,kalau dengar bab macaroons memang sudah terbayang benda-benda yang manis kan...hermm bukan macaroons namanya kalau tidak manis dan tak akan jadi macaroons jika kurang manisnya...waaaaa...indak boleh diamalkan selalu...sekali sekala boleh la...
French Macaroons kali ni Rahel letak inti yang segera sahaja...peanut butter..hehehe..mana kala minumannya pulak ialah green tea...baru la padan kan...kalau mac sudah manis takkanlah dipadankan lagi dengan minuman yang manis...boleh meremang bulu tau.Ok lah,pada yang berani mencuba mac silahkan tinjau-tinjau resepinya di bawah sana...sazzz...
French Macaroons
Sumber:i love macaroons
Bahan-bahan:
2/3 cawan (85g) serbuk badam
1 1/2 cawan (150g) gula icing
3 biji putih telur gred A
5 sudu besar (65g) gula kastor
1 tsp vanilla extract
pewarna sesuai pilihan
inti sesuai pilihan
Cara:
1.Sediakan parchment paper.Alas dulang pembakar dengan parchment paper.
2.Mesin serbuk badam,gula icing hingga halus.Ayakkan.
3.Putar putih telur hingga berbuih.Tabahkan gula kastor.Pukul lagi sehingga pekat.
4.Tambahkan serbuk badam (3x) sedikit demi sedikit.Kaup balik hingga rata.
Tambahkan vanilla extract,pewarna dan kaup balik hingga sebati.
5.Isikan ke dalam piping bag.Paipkan adunan sebesar duit 50 sen ke atas dulang yang
telah dialas dengan parchment paper tadi.
6.Setelah semua adunan selesai dipaipkan,biarkan adunan kering,jika disentuh dengan jari
ianya tidak melekat pada jari.
7.Bakar dalam oven pada suhu 175 'C selama 15-18 minit.
8.Setelah masak biarkan macaroons di atas redai.Tanggalkan dari parchment paper.
Sandwich dengan inti pilihan.
Selamat mencuba...
Assalam Rahel
BalasPadamEmm sukanya tgk macaron Rahel ni
Akak blm berjaya buat huhuu asyik fail je
salam kak rahel...
BalasPadamprnh bt sekali tp kurg memuaskn..
nk bt plk terus mls...
dah memang pro memang la menjadi macaroon die hihi... setakat ni blom lagi nak cuba ....
BalasPadamwaa, sedap dan cantik lagi tu..ni la yang aku mau blajar buat ni tapi belum ada keyakinan lagi..
BalasPadamSedapnya rahel..tiap kali cuba bt macaron mesti xjd
BalasPadamcantiknye macaron tu rahel..soft colour.. so sweet !!!
BalasPadamGue bawa secawan lemon panas tanpa gula.. mau makan sama itu macaroonssss...
BalasPadam