Khamis, 29 November 2012

Spring Onion Sardine Patties

Salam sejahtera...semoga semuanya sentiasa sihat dan ceria.Baru hari ini Rahel sempat bersiaran..line internet kat sini pun sangat slow..jadi tak dapat bersiaran lama-lama..kalau keadaan sudah kembali pulih baru Rahel jalan-jalan ke dapur teman-teman.Hari ni Rahel letak entry yang tertangguh lagi..harap teman2 tak jemu yea...menu yang simple aje...tapi memang sedap laaa....

Spring Onion Sardine Patties
Sumber:Yumyum (Agnes Chang)

Bahan A:
250g kentang (saya guna keledek oren)
1/2 sudu teh garam
1 biji bawang besar,dipotong dadu
1 tin kecil sardine-toskan
1 biji cili merah,dicincang
1 sudu teh serbuk lada hitam

5 sudu besar tepung gandum
bread crumbs secukupnya
1 biji telur-dipukul

1 cawan minyak untuk menggoreng

Cara membuat:
1.Masak kentang hingga empuk.Angkat dan toskan.Lecek hingga halus.
2.Satukan bahan A dalam mangkuk,gaul hingga sebati.
3.Sapu sedikit minyak pada telapak tangan.Bahagikan adunan kepada 15 bebola.Leperkan.
   Golekkan dalam tepung gandum,kemudian celup ke dalam telur kemudian golekkan lagi
   dalam bread crumbs.Buat sampai habis.
4.Panaskan minyak dalam kuali.Goreng patties dalam minyak sederhana panas hingga kekuningan.
   Angkat dan toskan.Hidang ketika masih panas.


Selamat menjamu selera.

11 ulasan:

  1. Selamat petang Rahel.. lama tak sempat singgah dapo Rahel.. sedapnya nampak juadah ni..

    BalasPadam
  2. sedapnya rahel, tambah sedap sebab ada sardin kan

    ada mcm ala2 roti sardin kan, cuma ganti dgn keledek, nanti nak try lah

    BalasPadam
  3. Rahel...tahniah ya terpilih utk menghiasi halaman dlm majalah Aroma Disember... Semoga terus maju...

    Menu ni sungguh sedap nampaknya... Kalau makan dicicah sos cili enak bangat ni...

    BalasPadam
  4. Tahniah rahel..
    moga makin sukses yerk...
    hmm...bestnya makan sambil tengok tv..
    cicah ngan sos cili thai best ni..

    BalasPadam
  5. Sedapnya makan panas-panas ye Rahel... tapi lambat sampai ni lemas berenang dari LD hikhikhikkk

    BalasPadam
  6. Rahel, apapun rahel masak tetap menarik dan pastinya sedap kan

    BalasPadam
  7. as-salam Rahel
    tgk dah tahu mmg sedap...menarik resepi ni..

    BalasPadam
  8. salam rahel
    cograte di majalah aroma..smoga lbh suksess..resepi best nnt gue cp plk ok:)

    BalasPadam