Salam sejahtera...semoga semuanya sentiasa sihat dan ceria.Baru hari ini Rahel sempat bersiaran..line internet kat sini pun sangat slow..jadi tak dapat bersiaran lama-lama..kalau keadaan sudah kembali pulih baru Rahel jalan-jalan ke dapur teman-teman.Hari ni Rahel letak entry yang tertangguh lagi..harap teman2 tak jemu yea...menu yang simple aje...tapi memang sedap laaa....
Spring Onion Sardine Patties
Sumber:Yumyum (Agnes Chang)
Bahan A:
250g kentang (saya guna keledek oren)
1/2 sudu teh garam
1 biji bawang besar,dipotong dadu
1 tin kecil sardine-toskan
1 biji cili merah,dicincang1 sudu teh serbuk lada hitam
5 sudu besar tepung gandum
bread crumbs secukupnya
1 biji telur-dipukul
1 cawan minyak untuk menggoreng
Cara membuat:
1.Masak kentang hingga empuk.Angkat dan toskan.Lecek hingga halus.
2.Satukan bahan A dalam mangkuk,gaul hingga sebati.
3.Sapu sedikit minyak pada telapak tangan.Bahagikan adunan kepada 15 bebola.Leperkan.
Golekkan dalam tepung gandum,kemudian celup ke dalam telur kemudian golekkan lagi
dalam bread crumbs.Buat sampai habis.
4.Panaskan minyak dalam kuali.Goreng patties dalam minyak sederhana panas hingga kekuningan.
Angkat dan toskan.Hidang ketika masih panas.
Selamat petang Rahel.. lama tak sempat singgah dapo Rahel.. sedapnya nampak juadah ni..
BalasPadamsedapnya rahel, tambah sedap sebab ada sardin kan
BalasPadamada mcm ala2 roti sardin kan, cuma ganti dgn keledek, nanti nak try lah
Salam kenal..bestnya juadah ni..
BalasPadamRahel...tahniah ya terpilih utk menghiasi halaman dlm majalah Aroma Disember... Semoga terus maju...
BalasPadamMenu ni sungguh sedap nampaknya... Kalau makan dicicah sos cili enak bangat ni...
Tahniah rahel..
BalasPadammoga makin sukses yerk...
hmm...bestnya makan sambil tengok tv..
cicah ngan sos cili thai best ni..
Sedapnya makan panas-panas ye Rahel... tapi lambat sampai ni lemas berenang dari LD hikhikhikkk
BalasPadamRahel, apapun rahel masak tetap menarik dan pastinya sedap kan
BalasPadamMemang simple tapi sedap sekali : )
BalasPadamas-salam Rahel
BalasPadamtgk dah tahu mmg sedap...menarik resepi ni..
salam rahel
BalasPadamcograte di majalah aroma..smoga lbh suksess..resepi best nnt gue cp plk ok:)
bestnye... nk 2 ketul...hehe
BalasPadam