Isnin, 19 November 2012

Banana Chocolate Cake

Salam manis dan selamat bersiaran kembali...apa khabar semua? Hari ni tuan tanah punya kepala banyak berat wo...selsema melanda..mata pun berair...tapi gagahkan jugak letak entry yang tertangguh.Kek Coklat pisang ni dibuat pada 5,november 2012 sempena ulang tahun perkahwinan kami yang dah cukup tiga tahun.Terima kasih banyak kepada teman2 yang wish dan mendoakan kebahagian kami walau hanya di fb...saya sangat menghargainya...
Baeklah,skarang kita cerita pasal kek coklat pisang ni,memang sedap banget.Kebanyakan kek coklat pisang menggunakan kek span coklat kan..tapi yang ni lain pulak..ianya menggunakan kek sifon pisang..memang lain dari yang lain...ada rasa tersendiri.Kalau cakap pasal Banana Chocolate Cake secara langsung fikiran akan tertuju kepada Banana Chocolate Cake yang ada di restoran secret resepi kan?
Bah..jomlah kenali bahan-bahan yang perlu ada untuk membuat Banana Chiffon Cake....jeng jeng jeng..

Banana Chiffon Cake
Sumber:Bicara Kek (Wendy Kor)

Bahan A:
150g tepung berprotin tinggi
5g serbuk penaik
15g serbuk koko
30g serbuk kacang hazel
100g gula kastor
3g garam

Bahan B:
70ml minyak masak
4 biji kuning telur
120ml susu segar U.H.T
100g puri pisang
1/2 sudu teh pes pisang

Bahan C:
4 biji putih telur
80g gula kastor
1/4 sudu teh krim tartar

Cara-cara:
1.Campur semua bahan (A) ke dalam mangkuk dan gaul sekata secara kering.

2.Tambahkan bahan (B) dan kacau sehingga sebati.Ketepikan dahulu.

3.Pukul putih telur untuk satu minit,tambahkan gula dan krim tartar perlahan-lahan,pukul sehingga naik dan kembang.

4.Masukkan bancuhan putih telur ke dalam campuran kek dan kacau hingga sebati.Tuangkan campuran kek ke dalam acuan bersaiz 9".Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180'C selama 35 minit.

HIASAN/PENYELESAIAN

Bahan Ganache:
250g krim putar susu
250g coklat masakan
1 sudu besar sirap kencana
20g mentega

Inti Kek:
200g pisang segar
200g krim segar bukan susu (yg ni saya guna 350g)
20g serbuk koko

1.Potong kek kepada 3 lapisan.

2.Pukul krim segar bukan susu dan serbuk koko sehingga kembang menjadi aising.Potong pisang
   kecil2 dan campurkan dengan aising.Sapukan inti pisang di antara lapisan kek.

3.Cairkan coklat masakan,krim putar susu,sirap kencana dan mentega cara kukus untuk dibuat
   ganache.Salutkan ganache pada seluruh kek dengan rapi.Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum
   dihidangkan.

Enjoi.

20 ulasan:

  1. semoga kebahagian rahel n hubby terchinta berkekalan hingga hujung nyawa.....

    belum lagi merasa dah tahu sedap tau kek ni....

    BalasPadam
  2. Feberet ni sis.. Dulu suka makan di secret recipe.. tapi merosot la SR skg ni.. Teringin la dear..

    BalasPadam
  3. amboiii rahel.. kemasss nye... tak cacat cela langsung kek ni.. licin je.. geram tengok..

    BalasPadam
  4. happy anniversary! this is really yummy .. teringat SR punya kek

    BalasPadam
  5. happy anniversary rahel..cantik dan semestinya sedap kek ulang tahun perkahwenan rahel ni kan

    BalasPadam
  6. alahaiii cam kek SR le pulakk...terliurrr tgk

    BalasPadam
  7. happy belated anniversary rahel

    cantik gila ganache tu, dgn kilatnya, nak tanya sebelum letak ganache tu ada sapu satu layer krim ye, tgk gambar mcm ada krim sebelum ganache tu

    apapun, baklah sepotong kekeke, psst kita tgh diet low carb ni, dpt jamu mata jelah skrg ni

    BalasPadam
  8. hi rahel! bestnya.. hmm teringin nak cuba, tp bila mood M je ada nih.. ntah bila lah agaknya leh merasa hihi

    BalasPadam
  9. Salam Kak Rahel...Wahhhh lembut gebusss menawan kalbu...

    Apa-apa pun rasanya masih belum terlewat untuk saya ucapkan Selamat Ulangtahun perkahwinan yang ke3..Semoga senantiasa dilimpahi rahmat olehNya dan bahagia sehingga ke akhir hayat...

    BalasPadam
  10. antara kek yang sangat teringin nak cuba...tapi belum sampai seru lagi. :)

    btw selamat ulangtahun perkahwinan, semoga berbahagia selalu

    BalasPadam
  11. meleleh air liur tgk kek ni. sob sob. :(

    BalasPadam
  12. licin nye ganache yg salut kek tu... haishhh...geram

    BalasPadam
  13. masih belum terlambat lagi nie... mas nak ucapkan slmt ulg thn perkahwinan ye... semoga hubungan sentiasa bahagia hingga ke akhir hayat...

    cantik sgt kek tu... :)

    BalasPadam
  14. terbaikkkkkk lah Rahel
    hepi anniversary ye semoga bahagia berkekalan ke akhir hayat...

    BalasPadam
  15. ~epy anniversary rahel & husben..

    Yana pnh mkn kek cani kat SR tp xbesh leerr..tp rahel punye ni mmg tergudaa..i likeee..rs cam nk try bt jer ^__^

    BalasPadam
  16. sedapnya rahel..nampak lembut jew..klu zila nak buat nnt pm rahel boleyy..byk yg x tau nie:)

    BalasPadam
  17. happy third anniversay rahel! kek ni mmg nmpk sgt menggiurkan lah..

    BalasPadam
  18. adoiiii...nampak gebu kek itu..licin jer topping choc tu..

    * happy 3rd anniversary..

    BalasPadam
  19. Aslmkum Rahel
    licin cantik kek choc Rahel ni dan nampak sungguh sedappp dg hirisan pisang

    BalasPadam
  20. Cantiknya ganache ni!!!
    sirap kencana tu sama ke dengan sirap glukos..


    alamak, cantik betul..
    nak belajar buat ganache mcm ni selalu x jadi..




    Harga Set Bersalin Shaklee


    DapurIbuCergas

    BalasPadam