Salam manis kepada semua teman-teman yang masih setia berkunjung ke dapur Rahel.Semoga sihat dan ceria selalu bersama keluarga tersayang.
Tidak lama lagi Hari Raya Haji akan tiba,so mesti ada di antara teman-teman yang tercari-cari resepi kudapan untuk raya kan..
Kali ni Rahel buat Popia Nespray untuk kudapan...erm setengah balang sudah abis dikerjakan...hehehe..siapa yang rajin tu boleh la buat popia nespray di rumah yea..jom tengok bahan-bahan untuk membuat popia nespray.
Sumber Resepi:Rahel
Bahan-bahan:
Kulit popia secukupnya -dipotong 2" x 2"
Susu tepung Nespray secukupnya utk salut popia
Gula aising secukupnya utk salut popia
Minyak untuk menggoreng
1 sudu besar tepung gandum}
1 1/4 sudu besar air}-dibancuh
Cara:
1.Menggunakan chopstick,gulung kulit popia,lekatkan hujungnya dengan bancuhan tepung gandum.Buat sampai habis.
2.Goreng dalam minyak panas dengan api perlahan hingga keperangan.Angkat dan toskan.
Rajinnya Rahel.... tak lama lagi raya, buat lebih2 ye Rahel... mana tahu kami sesat ke sana ha ha ha ahh
BalasPadamkalau nak buat ni kena buat berbalang2 sebab tersangatlah sedap! nanti tetamu tak cukup pula.. hehe..
BalasPadamhi rahel .. letih nak buat ni cepat sangat habis! hehehe
BalasPadamhai rahel..
BalasPadamwahhh kudapan sebalang tak cukup tu.. nak2 balang besarrrr punyaaaa... pos sebalang.. ehehehe :P
senangnye..nak try nak try..
BalasPadamkrap krup bunyinya tu Rahel
BalasPadamsedapnya rasa susu nespray lemak manis
memang nk kena balang besar mcm kata Jasnani he he baru cukup
buatnya lmbat Rahel tapi bila time nk makan cepat ja habis, last2 beli tapi rasanya tkde kot yg jual popia cam gini..
BalasPadamhaa dah kuar dh kuih raya dr Rahel..hihi
BalasPadamtakat ni QH blum penah cuba lg..xsggp nk mgulung kulit popia tu...klau mkn xde masalah kot..hehe..
wahhh.. sudah siap kuih rayanyer.. terbaekmu Rahel..
BalasPadamsedappp3x..byk versi kudapan nie kan..ada yg ltk holicks....tunggu nnt haruss dicobaa:))
BalasPadamhai rahel..ni mkn x boleh stop..
BalasPadamSalam Rahel,
BalasPadamKalau diberi pada Kak Wattie sebalang kecik tu, alangkah bagusnya, hehehe
Hello Rahel, apa khabar di sana?
BalasPadamWahhh idea menarik ni salut popia ngan nespray! I selalu salut ngan icing sugar je. Baru buat lagi dua hari lepas.
Thanks for sharing dear! :)
wah sedap nih..kalu kunyah x sedar hampir sebalang dah licin sekejapan jek kan..hehe!
BalasPadamsalam kenal dik rahel..saya buat jugak untuk kudapan...tapi susu diganti ngan tepung kacang hijau yg digaul ngan gula halus..jadi macam kue batang buruk popia lah....em..m..
BalasPadamRindu mama
BalasPadamwsalam...iya memang sedap juga tu guna tepung kcg hijau...