Jumaat, 19 Oktober 2012

Jem Sekaya

Pertama kali buat jem sekaya ini dan hasilnya sangat sedap.Saya suka makan sekaya dengan roti putih lagi-lagi jika buat roti bakar,memang padu betul.Dulu-dulu ingatkan susah buat sekaya ni tapi rupanya senang sahaja,so bolehlah simpan resepi ini untuk rujukan nanti.





Jem Sekaya


Bahan:
6 biji telur
3 cawan santan
450g gula pasir
2 sudu besar tepung gandum

Cara membuat:

1.Pukul telur dengan suku daripada sukatan gula (150g) hingga kembang.Masukkan santan kelapa dan tepung,kacau rata.Jadikan selebih gula pasir tadi,gula hangus.Tuangkan gula hangus ke dalam bancuhan telur dan masakkan di atas api sederhana sehingga masak.Masakkan selama lebih kurang 30-40 minit.

2.Lebihan sekaya ini boleh disimpan di dalam bekas tertutup di dalam freezer.



Sekian..

19 ulasan:

  1. As salam rahel..
    mcm mana cuaca kat sana? sini asyik hujan je skrg.. almaklumlah.. dah masuk tengkujuh kan.. :)
    sedap roti dengan kaya... saya pun suka.. :)

    BalasPadam
  2. Rahelll mesti lebih sedap dari yg beli ni, sedap nampak tu

    BalasPadam
  3. as salam rahelllll....
    rindunye kat awak..sihat ke yang...

    mlm tadi baru mkn roti sapu sri kaya..

    BalasPadam
  4. rajinnya Rahel buat sendiri, akak duk beli dlm tin je he he
    tp kan sekaya ni buat inti pau memang febretlah akak dan anak2
    mesti lg sedap..tq ye share resepi ni nanti blhlah dicuba

    BalasPadam
  5. masa kecik2 dulu mak mala rajin buat homemade sekaya ni.

    BalasPadam
  6. dulu2 mak sy selalu buat jem sekaya sendiri. org sekarang ni beli je kat kedai kan...mcm2 brand ada... nnt bila teringin nk mkn roti ngn kaya harusla dicuba resepi rahel ni. tq 4 sharing

    BalasPadam
  7. Rahel, buat lah lebih sikit, k.gee nk sebotol yer...

    BalasPadam
  8. rajinyer rahel buat kaya sendiri..... akak selalu beli je.. hehe.. tp jaranglah kat rumah ada kaya/sekaya ni sbb anak2 kurang suka sarapan yg manis2...

    BalasPadam
  9. anak2 saya suka jem kaya nie,selalu main beli je....x pandai nk buatlah...apa2 pun thanks share resepi jem nie...

    BalasPadam
  10. wahh.. Best ni.. Kita nk order 2 botol boleh? Mmg terbaeklah Rahel cayang ni..

    BalasPadam
  11. sedapnya makan sekaya yg fresh ni mesti lain sikit rasa daripada yg beli kat kedai tu yg dah lama,akak pun nk try lah nnt bila rajin Rahel mesti mantop kalau resepi Rahel

    BalasPadam
  12. wah ramai yg nk oder tu Rahel..bleh dikomersialkan tu..hehe

    mnarik resepi ni QH suka...lenkali leh buat sdri aje sikaya tu...amik resepi yea...tq

    BalasPadam
  13. seronok dapat sapu roti ngan kaya homemade...puas sangat kan..
    Rahel, cam tau2 je meter akak laju time membalun Hati Lembu tu..benr deh..bener..apa taknya, nasi tak masak lagi, hati dalam kuali dah akak cuit banyak kali..enak dimakan begitu saja...(macam lagu iklan roti gardernia tu lah..hi2)

    BalasPadam
  14. salam kenal tuan rumah
    tak pernah buat sendiri...biasanya beli yg dah siap kat kedai..:)
    follow u...

    BalasPadam
  15. Wah bagus sekali ko share resepi ni kak rahel, boleh di terai & berjimat sikit : )

    BalasPadam
  16. rajin rahel buat sndiri serikaya tu, Liza pulak selalu beli je..ihihhi

    BalasPadam
  17. wahh x yah beli lps nie kan..buat sendiri lg berbaloi..mkn dgn roti best:)

    BalasPadam
  18. Tq rahel syer resepi..mmg ain cr resepi ni..dl arwah mak slalu buat tp xsmpt nk blj..huhu..

    BalasPadam
  19. Terima kasih kepada semua teman2 yg setia singgah selalu...cayang semuanya..

    BalasPadam