Selamat pagi semua..semoga sihat dan ceria selalu.Jom kita masak satay ayam serai yang ala satay lilit bali.Kalau buat macam ni lagi senang dan sedap,makan time panas-panas memang mantap betul rasanya.
Satay Ayam SeraiSumber:Rahel
Bahan:
200g isi ayam kisar
50g kelapa parut putih
3 ulas bawang merah kecil}
2 ulas bawang putih}
1/2 sudu kecil serbuk lada putih},ditumbuk halus
1 tangkai cili merah,dicincang
1 sudu kecil gula pasir
Garam secukup rasa
10 batang serai dipotong 5-6inci
Cara:
1.Satukan semua bahan dan gaul rata.
2.Ambil 1 sudu makan adunan ayam dan tempelkan pada batang serai.
3.Panaskan kuali leper,sapu dengan minyak panggang satay ayam dalam kuali hingga masak.Setelah masak hidang bersada lada bawang bersauce manis.
Lada Bawang
4 sudu makan sos manis ABC
7 tangkai cili api,ditumbuk halus
Cara:
1.Satukan semua bahan dan hidang bersama satay ayam serai.
Selamat membaca.
Salam Rahel,sedap tu...boleh la kak Ros tumpang makan tengahari ni.
BalasPadamWsalam Kak Ros..hihi..boleh jer..
BalasPadamRahel, kak gee pon nk tumpang makan juga...
BalasPadamberkobar2 jiwa nk buat menu rahel ni...tpi tak tau bila...
BalasPadamdan skrang ni pon berkobar2 nak tumpang makan sekali...hihihi..
QH pon nk tumpang mkn jugak la...sedap nmpk menu kat atas tu...
BalasPadamish ish.. rahelll.. rjin bangat kamu. mesti sedap ayam yang dipanggang dengan serai. rahel nak tanya, serai tu, lepas ayamnya dimakan, masih boleh digunaan lagi ke? err ke soalan tak logik ni..
BalasPadamalamak, dtg time lunch terus lapar tgk ayam serai ni, sedapnya
BalasPadammenitik2 dah air liur ni hihi
wahh sedap ni.. msti meresap bau serai kt ayam tu.. rajin tul rahel
BalasPadamKak Gee,Ucu Faridah,Qaseh Honey...jom la singgah..kita makan sesama...
BalasPadamIzah Daut,tak pernah guna la..hehe..mgkn bole je una balek,tp rasa dah lain..huhu..
BalasPadamTina Othman..pi lap liur tu dg tisu..kalau rajin buat la satay ayam serai ni..
BalasPadamKak Dzana..semestinya sedap dan wangi...berselera betul gue makan tadi..hihi..
BalasPadam