Selamat pagi kepada semua,semoga sihat dan ceria selalu.Hem..dah siap sarapan k belum? Pagi ni Rahel takde buat kuih lagi,skarang ni tengah minum teh hangat je sambil on line,cuaca kat Mersing pun sejuk jer..dari semalam hingga pagi ni hujan tak henti-henti gak,jadinya Rahel duduk rumah je sambil jalan-jalan ke dapur kawan-kawan..banyak resepi yang harus ditinjau-tinjau,awal-awal dah ngeces tengok kek,donut,bingka pisang dan macam-macam lagi..
Haa kek sarang kek sarang lebah ni memang kesukaan Rahel gak,dah banyak kali buat,tapi baru kali ni letak resepi n gambar,maklumlah..dah dekat setahun tak buat kek ni,kalau dulu belom ada blog masakan,skarg dah punya,so apa-apa yang sodap tu mesti kena tayang kat sini sebagai kenangan dan rujukan.Ok la,Rahel letak resepi di sini untuk rujukan.
KEK SARANG LEBAH
Bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 sudu teh soda bikarbonat
4 biji telur B
2 sudu besar mentega
Cara membuat:
1.Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.Masukkan air panas dan kacau hingga cair.
2.Kemudian masukkan mentega.Sejukkan.
3.Pukul 4 biji telur sehingga kembang dan pekat.
4.Masukkan susu pekat dan kacau sebati.
5.Ayak tepung,soda bikarbonat.Masukkan sedikit demi sedikit.Akhir sekali masukkan gula hangus tadi,kacau rata.Perap adunan selama 4 jam.
6.Bakar pada suhu 170C selama 45-60 minit.
Nota:Adunan ini boleh juga dikukus selama 1 jam atau sehingga masak.
erkkkk...kenyang jamu mata.. heeee
BalasPadammy favourite, selalu beli time bulan puasa
BalasPadamas-salam Rahel
BalasPadamamboi..cantiknye sarang2 lebah tu Rahel..suka tgk..tq Rahel 4 sharing..
nak resepi. nampak moist betul. nanti rahel tag saya di fb ye.. tq...
BalasPadambila tengok kek ni..ingat my mom kat kampung. Satu-satunya kek yg dia suka...
BalasPadamRahel...cepat..resepinya ku tunggu
Rahel,
BalasPadamsedappppp nya...u memang rajin memasak nanti.
mersing...???
BalasPadambanyak tu..minta sepotong dua..dah bertahun jugaklah ucu x buat...
Terasa-rasalah sarang lebah tu masuk ke tekak...adeh! Suka...kak Amie suka ni...
BalasPadamGee..jemput jamu mata lagi..hehe..
BalasPadamTina,sama la kita..dulu2 beli jer,lepas jumpa resepi ni trus cuba dan memang serasi la dengan selera Rahel,so skrg tak beli lg,buat sendiri lg sedap.
BalasPadamWsalam Ady,tima kaseh...jom buat kek sarang lebah..
BalasPadamIzah,boleh je..resepinya mudah banget,mungkin Izah dah pernah try gak guna resepi ni.
BalasPadamBalqees,hehe..perut punya pasal ni..
BalasPadamUcu,iye Rahel duduk Mersing ni,terkejut k org Sabah tiba2 ada kat Johor/Mersing? hihihi..
BalasPadamTima kasih Kak Amie..jemput la makan..hehe..
BalasPadamKak Rahel kt mersing, jhr ker @ bcuti dgn family...
BalasPadamni kek sarung lebah...ade lebah xkat dlm tewww...hehehe...ape2 pon nmpk sedap
cantik..ala2 kek gula hangus rupa dia.. =)
BalasPadamsalam rahel
BalasPadamnampak sedap jew..rajin betul kamu nie..:)
same la ngan mimie rahel..dok umah cuci2 mata ngok kekawan masak...kecur air liur kn...hihih
BalasPadambestnyer dpt mkn kek sarang lebah nih....peberet nih...
Qasey Honey,Rahel skali skala kat Mersing gak bab my laling ada kerja kat mersing...tapi yg kek ni memang takde lebah dlmnya..hehe..
BalasPadamDapur Cikwan...yang ni memang kek gula hangus punya..hehe..
BalasPadamSila4ever,biasa ler..perut tengah buat tuntutan nak diisi..hehe..
BalasPadamMimie,begitulah klu asyik hujan..sejuk rasanya..mcm nak berselimut jer..naseb baek ada rasa lapar..tu yg ada mod gak buat kek..
BalasPadam