Selamat tengah hari semua...dah siap masak k? Hari ni lewat masak sikit sebab masih terasa kenyang lagi pekena bebola keladi pagi tadi.Rahel jeling-jeling ke blog list banyak betul hidangan yang menyelerakan..macam-macam ada...okla berbalik kepada tajuk entri kali ni..bebola keladi ni memang sangat mudah disediakan dan tak guna banyak bahan..dari segi rasa memang sedap dan lemak la..
Bebola keladi ni memang sesuai dihidang bila2 masa je...boleh dijadikan bekal utk jalan jauh sebagai kudapan di sepanjang jalan,dan lagi satu..kulit luar dia memang memang garing sikit tapi dalamnya sangat lembut & terasa lemaknya..wangi pulak tu,so sesiapa yang ada stok keladi kat umah tu bolehlah mencuba bebola keladi ni,dijamin puas hati dengan hasilnya..dan perut pun kenyang...
Iyolah kawan-kawan..ini aje yang dapat Rahel kongsikan mengenai bebola keladi yang sedap dan lemak..boleh tengok resepinya kat bawah tu..
Bebola Keladi
Resepi:Rahel
Bahan:
250g ubi keladi yang sudah dibuang kulitnya
50g gula pasir
50g kelapa parut putih
secubit garam
Batter:
70g tepung gandum
110ml air
secubit garam
sedikit pewarna ungu
minyak untuk menggoreng
Cara:
1.Rebus ubi keladi bersama secubit garam hingga empuk.Angkat & toskan,
kemudian lenyek halus.
2.Satukan ubi keladi yang sudah halus bersama kelapa parut dan gula pasir,
sebatikan.Bentuk menjadi bebola.
3.Bancuh bahan batter sehingga rata.Celupkan bebola ubi keladi ke dalam
batter,kemudian goreng dalam minyak panas dengan api sedang sehingga
masak.Angkat dan toskan.Sedia dihidang.
p/s:
*tak perlu goreng bebola ubi lama2..cukup sekadar luarnya saja yang nampak
garing.
Selamat menjamu mata...hahaha..daaa..
Selamat petang Rahel,
BalasPadamirst time tengok bebola keladi...terima kasih share resepinya, teringin nakbuat tapi susah nak dapat keladi pulak.... kena rajin meronda pasar ni untuk cari keladi..
Ic...dlm batter tu letakkaler pepel ye? Ok ok...kena book mark ni...
BalasPadamAs'salam menarik resepi ni...nak cuba lah...dah lah suka makan keladi...biasa buat pegat aje ...tq sharing resepi
BalasPadamSalam Maal Hijrah Rahel,
BalasPadamSedapnya nampak bebola keladi tu, pekena ngan sos mesti tak cukup sepiring, roti jala kat bawah tu pun kemain cun lagi jalinan warnanya, lembut gitew...
as-salam RAHEL
BalasPadammenarik bebola keladi ni..btw; kalau batter tu ditukarkan dgn tepung beras blh tak rahel..
..wah.. pandainya reka resepi .. nampak sedap la... selalu ,, rebus je ubi keladi buat sira ubi ,, ni ada kelainan .. ubi keladi ada ni belakang rumah belum gali lagi neh hihi... nanti nak buat baru nak gali ubi ;p
BalasPadamowh,, boleh wat camni gak ek.. ingatkan getuk2 ubi kayu je orang wat.. hmmm.. nani mmg peminat keladi.. asben nani pun dah pandai makan keladi dah skrg ni.. sedap sbb lemak2 nye kan.. :) hmmm nyum nyum.. tapi stok ubi keladi tak de kat dapur,, kalau nak wat cengini, kena beli dulu lah.. hehehe.. keladi mahal rm7.99 sekilo kat sini..
BalasPadamsalam Kak Amie..
BalasPadamrajin2lah ronda pasar ek..mesti ada keladi tu..
Iyo Chah..akak letak sikit pewarna ungu utk sesuaikan dg tajuk entri kali ni..
sama2 Sheila Shafeareen...cuba jgn tak cuba tau..dah cuba harus dikomen ek..hehe..
Salam Maal Hijrah Wattie..sedap dan lemak bebola keladi ni...yang roti jala kat bawa tu memang kaler yg serasi bersama..
wsalam Ady...cuba la guna tepung beras,mgkn sesuai jugak tu..
Wani..bestnya klu ada tanam ubi keladi...boleh dipelbagaikan kan...ubi keladi ni byk kegunaannya..cepatlah pegi cabut ubi keladi..hihi..
Jassnani..ubi keladi boleh kita pelbagaikan ikut selera..memang mahal sikit harga ubi keladi ni..
Rahel..sedapnya..rasa teringin nak buat..
BalasPadamnk beli keladi jugak la..
Acik Erna...dijamin puas hati dengan hasilnya..tentu Acik akan suka..sedap dan lemak2 gitu..cubala..
BalasPadamsalam kenal2an Rahel...wah nampak sedap la keladi ni...nyum..nyum..nyum...
BalasPadamwsalam Sugar...salam kenal..thanks sudi singgah n follow dapur Rahel...jomlah buat bebola keladi..sodap tau...
BalasPadamAs salam...tak terfikir nk buat keladi jadi macam tu..mesti sedap ni...
BalasPadamwsalam Kak Ucu...skarang resepi dah ade tak payah fening2 lg nak fikir resepi...langsung aja dicoba..hehe..
BalasPadam