Selasa, 29 November 2011

Blueberry Chicken Wings

Selamat petang semua..dah petang kan? hehehe..terlewat lg hantar laporan hari ni,skejap je masa berlalu dengan pantas,tak terasa dah petang  pulak,skejap lagi malam.Oh ya,kali ni Rahel nak share  satu resepi kepak ayam panggang yang dilumur  dengan blueberry filing..sedap hingga  menjilat  jari.Bukan pasrty je yang sesuai  dengan blueberry  tau,tapi jenis  daging pun  sesuai jugak...so  kalau  ada lebihan2 bluebeberry filing/jem blueberry kat  rumah tu jangan dibiarkan ja baek jadikan bahan masakan.








Oklah kawan-kawan..ni aje bahan-bahan yg perlu ada jika hendak membuat blueberry chicken wings..simple je dan mudah disediakan,harap  semua suka.

Blueberry Chicken Wings
Resepi:Rahel

Bahan:
6 keping kepak ayam,bersihkan
1 1/2 sudu makan blueberry filing/jem blueberry*
2 sudu makan madu*
2 sudu makan cuka epal*
1 sudu kecil serbuk lada putih*
1 sudu kecil garam*
2 sudu makan kicap manis ABC*

Bahan Tambahan:
2 sudu makan blueberry filing/jem blueberry
2 sudu makan madu
2 sudu kecil cuka epal
secubit garam
3/4 cawan air

sedikit minyak masak

Cara:
1.Panaskan oven 180'C selama 10 mnit.Alas dulang pembakar dengan aluminium foil.
2.Kepak ayam disatukan dengan bahan bertanda*,gaul rata.Tuang sedikit minyak di dlm dulang pembakar,kemudian susun kepak ayam dalam dulang pembakar.
3.Panggang dalam oven selama 30 minit pada suhu 180'C.
4.Satukan bahan tambahan dalam periuk kecil,panaskan hingga mendidih & agak pekat.
5.Satukan dengan kepak ayam panggang dan gaul rata.Angkat dan sedia dihidang.




Selamat mencuba dan selamat menjamu masakan sendiri.

9 ulasan:

  1. wahh rahel..menariknye resepi nih.....cantik nye gambarrr

    BalasPadam
  2. as-salam rahel
    eemmm.....menggoda ayam tu rahel..tak tahu pulak blueberry blh buat ayam panggang..

    BalasPadam
  3. aslmkum rahel.. msti lagi sedap ni.. dgn rasa masam manis jem blubry.. selalu madu jer..

    BalasPadam
  4. benda baru pd akak ni rahel..mmg ada lebihan blueberry ni ha..boleh try lah resepi ni nanti.:)

    BalasPadam
  5. Resepi lain dari lain ni...ada blueberry lagi...Wah! menarik ni....
    Emmmm...gambonya menggoda kalbu...bestnya kalau dapat makan ni....sedapnya hingga menjilat jari...:)

    BalasPadam
  6. thanks Chikadakbiru...cantek menari n tertarik..hehe...


    wsalam Ady..
    hmmm menarik kan?..hehehe..skarang dah tau klu blueberry boleh dijadikan ramuan utk ayam panggang...


    wsalam dZana...betul..sedap masam manis2..


    Kak Anymz...hehe..lebihan jem blueberry harus dipelbagaikan...dijamin puas hati dg hasilnya.


    Kak Cek..memang lain kan? hehe..tapi Rahel suka yang cam ni..sedap tau..
    Alah..nak bagi Kak Cek rasa tapi jauh..so kena buat sendiri la ek..

    BalasPadam
  7. wah! kreatifnya Rahel...mesti sedap ni blueberry chickem wings...nampak hasilnya pun dah buat kita melelehkan liur ni....uwaaaaa....balik Lahad atu dengan liur menjejes-jejejs sepanjang jalan.... nak cuna gak resepi yang nampak sangat lazat ni!

    BalasPadam
  8. Salam Kak Rahel..Wahhhhhhh idea menarik..tak pernah terfikir pula guna jem blueberry untuk panggang kepak...mesti sedap dan ada kelainan ni....

    BalasPadam
  9. iye Kak Amie...meleleh air liur macam sos blueberry tu..hihi..cuba la kak..sedap ni..


    wsalam Sue @ Nenie..
    menggamit selera gitu ek..hehehe..skarang dah ada resepi..boleh mula proses memanggang kepak ayam blueberry..

    BalasPadam