Selasa, 2 Ogos 2011

Kari Puff

Selamat petang kepada semua..apa khabarnya hari ni? semoga sihat semua.Kali ni Rahel nak share pulak satu resepi kari puff yang berlapis-lapis pastrynya dan rapuh..sedap sangat dan sesuai dihidang untuk minum petang..



Jom tinjau-tinjau dulu kat bawah tu...pastikan ada bahan-bahannya dlm simpanan sebelum memulakan kerja-kerja kat dapur..

Kari Puff
Sumber:Buku Resepi

Bahan:
pastry pyhllo ,1 resepi adunan puff pastry utk kari puff

Bahan inti:
1 sdm marjerin
1 biji bawang besar,cincang kasar
150g daging lembu cincang
50g rempah kari
3 sdm tepung gandum
200ml santan pekat
1/2 st garam
1/2 st serbuk lada putih
1 st gula pasir
2 biji kentang sederhana,kukus,potong dadu
1 batang lobak merah,potong dadu
100g kacang pea
1 batang seledri,dihiris

Sapuan:
1 biji telur

Cara:
1.Sediakan loyang nipis,sapu dg marjerin.Panaskan ketuhar dg suhu
   180'C.
2.Inti:panaskan marjerin.Tumis bwg besar hingga layu,masukkan daging
   cincang,masak hingga berubah warna.Masukkan rempah kari,gaul rata.
   Masukkan tpg gandum,gaul rata.Masukkan santan,garam,serbuk lada
   putih,dan gula pasir,masak hingga pekat.Masukkan kentang,lobak me-
   rah,kacang peas,dan seledri.Masak hingga sayuran empuk.Angkat.
3.Nipiskan adunan hingga setebal 0.5cm.Potong adunan menjadi segi
   empat dengan ukuran tepi 10cm.Isi dg 1 sdm intinya,lipat dua,lekatkan
   dg telur,diamkan selama 30 minit.Sapu dg telur.
4.Bakar selama 20 minit hingga masak keperangan,angkat.
5.Hidangkan panas-panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan