Rabu, 10 Ogos 2011

Apam Durian

Selamat pagi kepada semua teman2 yang setia melawat blog masakan Rahel.Semoga senantiasa sihat,ceria dan bahagia bersama orang yang disayang.Pagi ni mo share lagi satu resepi apam yang enak banget...harum baunya...kebetulan my abang ada dapat buah durian dari kawan2 jadi pagi ni tertunai sudah hasrat mo merasa apam durian...jadi jom la tengok2 di bawah apa2 yang perlu disiapkan kalau mo buat adunan apam durian yang sedap,lembut,gebu,mekar..


Apam Durian
Sumber:Internet

Bahan:
120g isi durian,lenyek halus
2 biji telur gred A
2 st ovalet
160g gula pasir
200g tepung gandum
100ml air minuman bersoda
sedikit pewarna kuning

Cara:

1.Putar telur,ovalet,gula pasir sehingga kembang/kaku (jika mangkuk diterbalikkan adunan tidak terjatuh).

2.Masukkan isi durian,air bersoda.Putar lagi selama 1 minit hingga rata.

3.Masukkan tepung dan putar lagi 1 minit hingga rata.Warnakan adunan.

4.Sudukan ke dlm acuan lompang/mufin yg dialas dg kertas cawan (isi penuh).

5.Kukus selama 15 minit dengan api yang kuat.

*panaskan air kukusan hingga mendidih baru kukus apam.


Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan