Keenakan Lemon Cake memang tak menjemukan..lagi-lagi kalau dah bagi krim kat atas dia..mmm memang terasa segar je dalam mulut...
Lemon Cake
Sumber:Rahel
Bahan:
250g mentega tanpa garam140g gula kastor
4 biji kuning telur
200g tepung gandum
50g tepung jagung
2 sudu teh baking powder
2 sudu teh air perahan lemon
100ml susu segar
1 biji lemon,parut kulitnya
6 biji putih telur
50g gula pasir
Bahan krim topping:
1/2 cawan krim putar bukan tenusu
sedikit rice chocolate
Cara:
1.Pukul mentega,gula kastor sehingga lembut.Masukkan kuning telur dan
pukul rata.
2.Masukkan tepung gandum,tepung jagung,bkg powder berselang-seli dg
susu segar sambil diayak & dipukul perlahan.
3.Masukkan perahan lemon & parutan kulit lemon.Kacau rata.Ketepikan.
4.Dalam bekas yg lain pukul putih telur sehingga setengah kembang.Masukkan
gula pasir sedikit demi sedikit sambil dipukul hingga kembang.
5.Tuang ke dalam adunan kuning telur sedikit2 sambil digaul perlahan.
6.Tuang ke dlm acuan yg telah digris dan dialas bkg paper.Bakar selama
50 minit atau sehingga masak pd 170c.
7.Untuk krim:pukul krim putar sehingga kembang dan gebu.Sapukan pada se-
luruh permukaan kek,kemudian taburkan chocolate rice.Potong & hidangkan.
Enjoiii...
terpesona tgok keindahan kek lemon ni.
BalasPadamterpesona tgok keindahan kek lemon ni. speechless!
BalasPadamTerima kasih Revellsiti,kalau sudi silahkan dicuba..meman sedap kak lemon ni..
BalasPadam