Sabtu, 18 Jun 2011

Tempe Salut Daging

Selamat bertemu kembali...apa khabar semuanya? udah siap masak k? masak lauk ape hari ni? klu jeling-jeling kat blog list banyak hidangan yang sedap2,dah bengong skarang ni..nak tengok yang satu dulu,semuanya menggamit selera.Kali ni Rahel nak share pula resepi yang simple dan teramat mudah untuk disediakan..


Kalau nak buat hidangan yang simple-simple Rahel pilih je menu ni bab kite semua suka..boleh cicah ngan sos cili..pun boleh dimakan begitu saja,kalau nak bawak pegi piknik pun sesuai jugak...senang nak kemaskan dalam bekas.


Oklah kawan-kawan..jom kita sama-sama tengok kat bawah tu,ada resepinya menunggu...layan dulu ek...

Tempe Salut Daging
Resepi:Rahel



Bahan:
2 keping daging burger,biarkan pada suhu ruang
100g tempe,dikukus kemudian tumbuk halus
3 ulas bawang putih,ditumbuk halus
1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
garam secukup rasa
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu makan bawang goreng,ditumbuk halus
2 biji kentang saiz sederhana besar,digoreng kemudian tumbuk halus
1 biji telur saiz L,pisahkan kuning dan putihnya

Cara:
1.Lenyek halus daging burger,kemudian campurkan dengan semua
   bahan,kecuali putih telur.Gaul sebati.Bulat2kan,kemudian leperkan.
2.Panaskan minyak dalam kuali.Celup bebola ke dalam putih telur,
   kemudian goreng dalam minyak panas dengan api sedang sehingga
   kecoklatan.Angkat dan toskan.


Selamat menjamu selera..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan