Jemput makan oreo tiramisu...mmmm yummy...
Oreo Tiramisu
Sumber:Rahel
Bahan:
500 krim keju-biarkan pada suhu ruang
6 biji kuning telur
120g gula kastor
20g gelatin halal
60ml air panas
250ml krim putar
1/2 st esen kopi
4 sudu besar serbuk koko untuk tabur
1 bungkus biskut oreo
1 mangkuk besar air sejuk dari peti sejuk
1/2 sb jus lemon
Sirap kopi:
2 sk serbuk nescafe
1 sk minyak kopi
1 cawan air panas
1 sudu besar gula
Cara:
1.sediakan 6 gelas sederhana besar & satu mangkuk besar air dr
peti sejuk.
2.pukul krim keju bersama gula kastor sehingga lembut,tambahkan esen-
kopi,kacau rata.
3.pukul telur hingga lembut,masukkan jus lemon kemudian panaskan
dg cara doubleboil,kacau dg pantas sekejap,angkat dan satukan dg-
krim keju.
4.bancuh gelatin dg air panas,kacau hingga benar2 larut,kemudian-
tuangkan ke dlm adunan keju,kacau rata dg meletakkan mangkuk yg
berisi adunan keju ke dlm mangkuk yg berisi air sejuk,sambil mengacau
adunan untuk turunkan suhunya hingga sejuk.ketepikan.
5.pukul krim putar hingga kembang dan pekat,kemudian tuangkan ke
dlm adunan keju tadi,gaul rata guna spatula.
6.bancuh bahan sirap hingga larut,ketepikan.
7.isikan setiap gelas dg 2 sb adunan keju,celupkan biskut oreo ke dlm
sirap kopi & terus letakkan ke dlm cawan yg berisi adunan keju tadi
(tiap2 gelas di beri 1 keping biskut oreo tanpa membuang krimnya).
8.kemudian beri lg setiap gelas dg 4 sdb adunan keju,celupkan lg biskut
oreo ke dlm sirap kopi & terus letakkan ke dlm cawan tadi (setiap-
gelas di beri 2 keping biskut oreo tanpa membuang krimnya).
9.kemudian isikan lg setiap gelas dg adunan keju hingga agak penuh
& akhir sekali taburi dg serbuk koko,kemudian sejukkan dlm
peti sejuk selama 3 jam.
pesan:jika tak ingin menggunakan gelatin dlm tiramisu,abaikan
air panas dan gelatin.
Oreo Tiramisu
Sumber:Rahel
Bahan:
500 krim keju-biarkan pada suhu ruang
6 biji kuning telur
120g gula kastor
20g gelatin halal
60ml air panas
250ml krim putar
1/2 st esen kopi
4 sudu besar serbuk koko untuk tabur
1 bungkus biskut oreo
1 mangkuk besar air sejuk dari peti sejuk
1/2 sb jus lemon
Sirap kopi:
2 sk serbuk nescafe
1 sk minyak kopi
1 cawan air panas
1 sudu besar gula
Cara:
1.sediakan 6 gelas sederhana besar & satu mangkuk besar air dr
peti sejuk.
2.pukul krim keju bersama gula kastor sehingga lembut,tambahkan esen-
kopi,kacau rata.
3.pukul telur hingga lembut,masukkan jus lemon kemudian panaskan
dg cara doubleboil,kacau dg pantas sekejap,angkat dan satukan dg-
krim keju.
4.bancuh gelatin dg air panas,kacau hingga benar2 larut,kemudian-
tuangkan ke dlm adunan keju,kacau rata dg meletakkan mangkuk yg
berisi adunan keju ke dlm mangkuk yg berisi air sejuk,sambil mengacau
adunan untuk turunkan suhunya hingga sejuk.ketepikan.
5.pukul krim putar hingga kembang dan pekat,kemudian tuangkan ke
dlm adunan keju tadi,gaul rata guna spatula.
6.bancuh bahan sirap hingga larut,ketepikan.
7.isikan setiap gelas dg 2 sb adunan keju,celupkan biskut oreo ke dlm
sirap kopi & terus letakkan ke dlm cawan yg berisi adunan keju tadi
(tiap2 gelas di beri 1 keping biskut oreo tanpa membuang krimnya).
8.kemudian beri lg setiap gelas dg 4 sdb adunan keju,celupkan lg biskut
oreo ke dlm sirap kopi & terus letakkan ke dlm cawan tadi (setiap-
gelas di beri 2 keping biskut oreo tanpa membuang krimnya).
9.kemudian isikan lg setiap gelas dg adunan keju hingga agak penuh
& akhir sekali taburi dg serbuk koko,kemudian sejukkan dlm
peti sejuk selama 3 jam.
pesan:jika tak ingin menggunakan gelatin dlm tiramisu,abaikan
air panas dan gelatin.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan