Khamis, 21 April 2011

Tart Buah

Salam manis dan selamat bersiaran kembali.Diharap kawan-kawan semua sentiasa sihat dan ceria di dalam naunganNya.Kali ni Rahel hidang tat buah pulak..cuaca kat Sabah agak panas,so tekak ni asyik mencari kudapan yang dingin gitu..nak manjakan lidah la ni..memang sedap tat buah ni..terima kasih kepada penyumbang resepi,tapi dah lupa siapa tuan punya resepi,maklumlah resepi dah lama dalam simpanan..time tu lupa ambik link resepi..so siapa-siapa yang tau asal resepi tat buah ni tolong bagitau gue ye..jom layan tat buah dulu..
Tart Buah
Sumber:Internet

Bahan Pastri:
250g tepung gandum
30g gula aising
125g mentega
1/2 sudu teh esen vanila
1 biji telur

Cara untuk pastri:
1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan licin.
2.Kemudian masukkan telur dan esen vanila,kacau sedikit.Kemudian masukkan
   tepung gandum dan gaul rata.Uli hingga menjadi doh yg lembut.
3.Ambil sedikit adunan dan tekankan ke dalam acuan tat,cucuk dengan garpu di
   tengahnya.
4.Bakar di dalam oven pada suhu 180'C selama 25 minit.
5.Setelah masak,keluarkan dari oven dan biarkan suam baru keluarkan dari acuan.

Bahan Untuk Inti Kastard:
300ml susu segar
50g gula kastor
40g tepung jagung
2 sudu besar mentega

Bahan untuk hiasan:
1 tin koktel buah-buahan

Cara:
1.Satukan semua bahan dalam periuk,kecuali mentega dan kacau dengan api perlahan hingga
   agak pekat.Tutup api dan masukkan mentega.Kacau sehingga adunan licin.Biarkan sedikit
   suam baru isikan ke dalam tat dan hias dengan koktel buah-buahan. 
  Selamat menikmati Tart Buah.

4 ulasan:

  1. salam.teringin sangat nak cuba. terima kasih beri resipi.

    BalasPadam
  2. wsalam Kak Jee..
    silahkan dicuba...sedap ni..tenkiu.

    BalasPadam
  3. Rahel.. mau dong ,mau coba buatan nya rahel..hehe

    BalasPadam
  4. Melly..bisa aja..bikin banyak2 yah..

    BalasPadam