Rabu, 21 September 2022

Resepi Kuih Misro

Dalam hidup saya memang suka kuih versy dulu-dulu sebab senang saja dapat bahan-bahannya.Kalau kamu ada tanam ubikayu di tepi rumah lagi la senang,tapi skarang ubikayu pun beli dari pasar juga baru dapat merasa yang namanya ubi kayu.Misro adalah salah satu kuih kesukaan saya,ia terbuat dari ubikayu fresh yang diparut kemudian bubuh inti gula merah.

Kuih Misro ini sangat sesuai dihidang masa sarapan atau minum petang.Sesuai juga dihidang di tempat kenduri.Kalau nak jadikan bekal untuk jalan jauh pun ok sangat.Kalau kamu jenis yang suka memandu jarak jauh macam dari Tawau ke Kota Kinabalu memang sangat rekomen,tinggal bancuh kopi o saja then simpan dalam botol tahan panas.Dalam perjalanan kalau ada terasa mengantuk bolehlah cari tempat parking untuk santai sekejap menikmati Misro dan Kopi O panas.Jadi harap kamu sudi mencuba resepi yang senang dan sedap ini.Resepi selengkapnya ada di bawah.Selamat mencuba.



 KUIH MISRO


Bahan-bahan:

350g ubikayu~diparut halus

  50g kelapa parut

1/2 sudu makan marjerin

1/2 sudu teh garam


Inti:

Gula merah/gula melaka secukupnya


Cara membuat:

1.Satukan semua bahan dalam mangkuk.Gaul sebati.

2.Ambil doh 30g kemudian leperkan,bubuh inti gula merah 1/2 sudu kecil.Bulatkan adunan kemudian tekan manja sedikit bagi leper.

3.Panaskan minyak secukupnya dalam kuali,goreng kuih sehingga keperangan.Angkat dan toskan minyak.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan