Selasa, 20 September 2022

Biskut Oat Crunch

Petang ini dibuat pula biskut oat crunch ni.Lama sudah beli buku resepinya tapi belum banyak resepi dalam buku tersebut berjaya dicuba.Teringin makan biskut jadi kita belek-belek la resepi yang ada,terjumpa pula resepi ni,nampak menarik dan senang buat.

Dulu-dulu selalu juga beli biskut oat dari super market tapi skarang lebih suka buat sendiri di rumah,lagipun biskut oat ni tidak menggunakan banyak bahan.Memang simple saja tapi sedap dan terasa lemak.Nampak bentuk memang biasa-biasa sahaja tapi sekali makan memang tak boleh berhenti.Texture biskut ini crunch manja dan cepat cair dalam mulut.Masa bakar dalam oven memang wangi ja satu rumah.Macam biasa,petua untuk buat biskut yang sedap dan wangi kena guna pure butter,tapi terpulang juga pada citarasa memasing kan? Ada orang suka guna buttercup ada juga yang memang suka guna marjerin,jadi terpulanglah.Selamat mencuba.



BISKUT OAT CRUNCH


Bahan-bahan:

120g mentega

 50g gula kastor 

100g tepung naik sendiri

 40g tepung beras


Cara membuat:


1.Sebatikan mentega dengan gula kastor.

2.Masukkan tepung beras,tepung naik sendiri dan oat.Uli sebati jadi doh.

3.Timbang 12g doh dan bulatkan.

4.Susun ke dalam dulang pembakar.Tekan/penyet doh hingga leper.

5.Bakar dalam oven pada suhu 165°C selama 35 minit.


 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan