Ahad, 17 Julai 2022

Sambal Sardin Simple dan Sedap

Salam semua.Ini petang kita hidang Sambal sardin dengan ubikayu rebus.Semalam pi pasar jadi terbeli ubikayu sebab lama da rasanya tidak makan ubikayu rebus.Sebelum ke pasar basah kita ada singgah juga di supermarket,time pusing-pusing dalam supermarket mata terpandang sardin,jadi kita capailah setin sardin sebab teringat sambal sardin yang kita masak time hari raya puasa hari tu.Korang masih ingat kan pengumuman raya yang tiba2 tu semua jadi kelam kabut dibuatnya.Hari raya pertama time tu saya dapat masak sambal sardin dengan pulut kuning sahaja.Tak sangka pulak sambal sardin ngam dimakan dengan pulut kuning.

Sebenarnya kita orang plan mau balik kota kinabalu 02.Mei.2022 tu sebab kononnya hari raya jatuh pada 03.Mei.2022,kita pun sudah kemas-kemas semua apa yang patut dibawa pulang,semua biskut raya yang ditempah oleh customer da siap diambil dan dihantar so tak sangka pulak tiba² pengumuman hari raya jatuh pada 02.Mei.Terus hilang mood dibuatnya sebab kita takda beli apa2 untuk masak2 di Tawau.Mujurlah masih ada stock sardin dan sedikit beras pulut so itulah yang dijadikan menu raya pertama.Jadi kita layankan aje la sambal sardin ni dengan ubikayi rebus.


Sambal Sardin

Resepi by :Rahel Blogspot


Bahan-bahan:

1 tin besar (425gram) sardin,dibuang tulangnya

Satu genggam cili padi,ditumbuk halus

2 biji bawang merah,dicincang

3 ulas bawang putih,dicincang

1/2 sudu makan gula pasir

Garam secukupnya


Cara memasak:

1.Panaskan sedikit minyak dalam kuali,tumis bawang putih,bawang merah hingga wangi.Masukkan cili tumbuk,kacau sebentar.


2.Masukkan sardin dengan sosnya.Kacau sehingga naik minyak.Perasakan dengan gula dan garam.Kacau sebentar.Siap.


Sambal sardin + Ubikayu rebus.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan