Rabu, 9 Februari 2022

Tart Chocolate Cadbury Untuk Penggemar Coklat

Selalu ada yang whatsapp tanya ada resepi barukah untuk raya tahun ini? Serba salah mahu jawab sebab teringat kes kobit semakin meningkat,jadi mood pun macam ke laut sikit.Time kita semangat plan itu ini mahu buat biskut raya tiba² macam ada bau² pkp.

Saya tengok ada yang da start buat biskut raya.Ada juga yang baru start mencari or pilih resepi biskut.Nampak gayanya beraya sendiri² lagi ni di rumah kalau ada pkp.Harap²lah kes kobit menurun sebelum hari raya.Kepada yang tengah semangat mencari resepi,dipersilakan mencuba resepi Tart Chocolate Cadbury ini.Semoga anda suka.


TART CHOCOLATE CADBURY

Resepi by : Rahel Blogspot


Bahan-bahan:(anggaran 48pcs tat)

125gram Butter

15g Susu pekat manis

1 biji kuning telur B

1/2 sudu teh chocolate Emulco

150gram Tepung gandum Cap Ros Merah

15gram Tepung jagung

5gram serbuk koko


Inti:

Chocolate Cadbury Dairy Milk secukupnya


Cara membuat:klik video 👉 ðŸŽž

1.Satukan butter,susu pekat dan telur,kacau rata.

2.Masukkan choc emulco,kacau rata.

3.Masukkan tepung jagung,serbuk koko,kacau rata.Kemudian masukkan tepung gandum.Gaul sebati hingga jadi doh.

4.Masukkan doh ke dalam acuan tart,tekan memanjang,bubuh sebiji coklat,gulung kemas.Susun atas tray.

5.Bakar tart dalam oven pada suhu 160°C selama 35-40 minit.

6.Setelah tart masak,keluarkan dari oven.Biarkan tart sejuk.Simpan dalam bekaa kedap udara.

Nota: Anda boleh menghias tart dengan white coklat atau sapu permukaan tart dengan kuning telur sebelum bakar.


Terima kasih sudi singgah.Jangan lupa share.

2 ulasan:

  1. wahhh ada resepi baru
    tqq rahel
    blh la buat utk mkn sendiri pun ik la kan

    BalasPadam
  2. Hi Mama Sara Nur.Semoga suka dengan resepi ini.Selamat mencuba ya.

    BalasPadam