Salam semua.Hari ni daku share cara² untuk habiskan cepat roti tawar dan juga pisang yang sudah masak.Kita buat roti pisang pastu hidang dengan sos coklat.Paduuuuu.
ROTI PISANG
Resepi by Rahel Blogspot
Bahan-bahan:
5 buah pisang saba yang suda masak,dilenyek
1 sudu besar gula perang
Secubit garam
30g butter/marjerin
1/4 sudu teh serbuk kayu manis
6 keping roti tawar,dicanai sampai nipis
Caranya:
1.Sebatikan pisang,gula,serbuk kayu manis & garam.
2.Panaskan butter/marjerin dalam non-stick pan.Masukkan campuran pisang.Masak campuran pisang ini sampai pekat lebih kurang 5-7 minit.
3.Ambil roti yang sudah dicanai tadi,sapukan inti pisang di atas roti,kemudian gulung ketat2.
4.Panaskan minyak secukupnya di kuali.Goreng Roti gulung pisang sehingga keperangan selama lebih kurang 2 minit.Angkat dan toskan.
5.Hidangkan bersama coklat ganache atau topping kesukaan anda.
COKLAT GANACHE
100g dark chocolate,potong nipis
100g whipping cream
Panaskan air dalam periuk kecik,bila air dah mendidih tuup api.Letak mangkuk berisi coklat dan whip cream di atas periuk.Kacau sehingga semua larut dan sebati.Siap untuk curah atas roti pisang.Tabur dengan kekcang or cheese or choc rice.Siap.
wahhh sedapppnya
BalasPadamPisang di lenyek2 letak dlm roti rupanya. Akk ingatkan, roti gulung, pisang kat dlm
BalasPadamTo Mamasara..in sha Allah sedap.
BalasPadamTo EmbunRosaliza..yup,pisang kena lenyek baru letak atas roti then gulung..lagi sedap dipelbagaikan toppingnya.
Memang padu nu
BalasPadam