Ahad, 22 Ogos 2021

CAKAR AYAM PEDAS

Salam.Semoga semua sihat dan ceria selalu.Menu kita kali ini ialah cakar ayam masak pedas gitu.Pada yang suka makan cakar ayam maknanya kita geng.Cakar ayam ni kita boleh pelbagaikan,masak ikut selera masing².Masak cakar ayam sampai betul² empuk baru la siok makan.


CAKAR AYAM PEDAS

Resepi by:Rahel Blogspot


Bahan-bahan:

600g kaki ayam,bersihkan


Bahan kisar:

3 biji bawang merah

3 biji bawang putih

1 inci halia

2 inci lengkuas

Segenggam cili api,boleh lebihkan jika suka pedas


1/2 sudu teh serbuk kunyit

1 sudu teh serbuk ketumbar

3 lembar daun limau purut

Garam secukupnya

Sedikit gula pasir

1/2 sudu teh pati ayam maggi


Cara memasak:

1.Rebus kaki ayam hingga empuk.Toskan.


2.Tumis bahan kisar,serbuk kunyit,ketumbar & daun limau hingga pecah minyak.


3.Masukkan cakar ayam.Perasakan dengan garam,gula dan pati ayam maggi.Kacau rata.Siap.




Selamat mencuba.


1 ulasan: