Sabtu, 10 Julai 2021

RESEPI ROTI VIRAL

Salam ceria dan salam pkp fasa 2 di Sabah😊 Semoga tetap tabah dan semangat menjalani kehidupan.Kebanyakan duduk di rumah jadi banyak masa untuk selongkar resepi di sana sini.Dalam group masak² pun memang berlambak² resepi diorang share.Resepi kali ni pun kita ambil dari group masak apa hari ini,resepi viral katanya,jadi daku tak mau ketinggalan juga😁laju ja beraksi😆



Kata tuan empunya resepi,resepi ini sesuai juga untuk buat donut,so terpulanglah pada selera masing²,janji rajin buat.Kali ini daku buat bun sahaja then tabur parutan cheddar cheese atasnya,dalam tak buh inti sebab bahan² terhad😆


BUN VIRAL


Sumber Resepi:Group Masak Apa Hari Ini

Resepi by : Wanda Jasmi


Bahan A:

1 cawan air

1 paket yis (11gram)

3 sudu besar susu pekat manis

2 sudu besar gula

1 biji telur


Bahan B:

3 cawan tepung gandum

2 sudu besar marjerin

1 sudu teh garam


Cara membuat:

1.Rendam bahan A hingga kembang.

2.Bila dah kembang,campurkan bersama bahan B.Gaul sebati dan uli selama 30 minit sehingga betul-betul gebu.

3.Rehatkan doh selama 1 jam atau sehingga 2x ganda kembang.

4.Bila dah kembang,tumbuk doh perlahan² supaya angin dalam doh keluar.Uli lagi selama 5 minit.

5.Bentukkan untuk buat roti atau donut.Boleh masukkan apa² sahaja inti.

6.Selepas bentukkan,biar mengembang 2x ganda sebelum bakar.

7.Sapukan air atau fresh milk di atas roti,taburkan parutan cheddar cheese di atas roti.

8.Bakar pada suhu 160°C selama 20-30 minit.Setelah masak keluarkan dari oven.Sapukan peemukaan roti dengan marjerin@butter.



Thank you💋

Tiada ulasan:

Catat Ulasan