Ahad, 22 Mac 2020

DONUT GEBU

Salam semua😊
Sejak perintah kawalan pergerakan ni macam2 gambar masakan lalu dekat wall fb.Donut gebu ni salah satunya resepi yang sempat ditangkap,berkenan sangat sebab nampak bahan senang dan buatnya pun tersangat mudah.

Pagi tadi budak kecik di rumah ni tetiba tercakap donut pulak,macam dia tau2 ja maminya ada dapat resepi baru😆jadi daku segera beraksi la,memang senang betul buat donut guna resepi ni,hasilnya sangat memuaskan,gebu dan lembut gitew.Korang patut cuba tau.


DONUT GEBU
Sumber:Fb Norazline Ridda & Shima Chym

Bahan-bahan A:
2 sudu besar yis (sy bubuh 1 sudu besar ja)
2 sudu besar susu pekat
3/4 cawan air suam

Bahan-bahan B:
2 sudu besar marjerin (me guna 20g pure butter)
1 sudu teh garam (ku guna 1/2 st ja)
2 cawan tepung gandum

Cara membuat:

1.Mix semua bahan A dan rehatkan sehingga berbuih.

2.Sediakan tepung gandum dan garam dalam basin.Tuangkan adunan A dan digaul sebati.Tambahkan marjerin.Uli sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan.(saya uli kejap ja dalam 7 minit gitu)

3.Bahagikan doh kepada beberapa bahagian (saya bahagi 12 ja),bulatkan doh kemudian susun dalam dulang yang telah ditabur tepung gandum.(doh ni tak perlu rehat lama2) setelah itu buat lubang di tengah.

4.Panaskan minyak yang secukupnya,terus goreng donut dengan api sederhana.Goreng sehingga kekuningan.Angkat dan toskan minyak.

5.Setelah donut sejuk anda boleh bubuh topping kegemaran anda.

Selamat mencuba.


Terima kasih sudi jengah dapur ambo😘👍

Tiada ulasan:

Catat Ulasan