Rabu, 25 Mac 2020

APAM BALIK

Kalau diingat2 balik memang lama sudah tidak membuat apam balik or terang bulan ni,kami di Sabah panggil kuih terang bulan😊selalunya pegi luar ja membeli,sedap buat peneman kopi o di pagi hari or minum petang.

Sempena kawalan pergerakan keluar ni macam2 kuih ada dalam pikiran dan inilah masanya mengaktifkan diri di dapur,sikit2 ke dapur😁layankan jak la,janji senang hati makan.

Oh ya,saya suka resepi ni sebab apam betul2 lembut,dan tidak pecah bila dilipat.Kalau bab topping tu kita boleh pelbagaikan ikut selera kita,skarang ada macam2 benda boleh dijadikan topping.


APAM BALIK
Resepi by Irena Ho
Sumber:Nostalgic Kueh Recipes

Bahan-bahan untuk apam:
260g tepung gandum
1 tsp baking soda (me letak 1/2 tsp)
1 tsp instant yeast
5 tbsp gula
2 biji telur
230ml air

Filling:(mix)
80g kacang tanah,disangai,kisar
50g gula caster

Cara membuat apam:

1.Ayak tepung dan baking soda ke dalam basin.Tambahkan yeast,gula dan telur.Teruskan kacau hingga sebati.

2.Tutup adunan,kemudian rehatkan selama 30 minit sehingga berbuih.

3.Panaskan kuali leper atau acuan apam balik.Tuangkan adunan secukupnya.Masak dengan api kecil selama lebih kurang 5 minit (jangan lupa tutup acuan/kuali) kemudian taburkan bahan filling di atas apam,teruskan masak sebentar.Angkat dan lipat dua.Siap.

Filling boleh dipelbagaikan ikut selera.

Terima kasih sudi jengah dapur saya😍

Tiada ulasan:

Catat Ulasan