Isnin, 24 Februari 2020

AYAM MASAK SERAI

Hi😊Salam ceria selalu.Makan hari sudah baru upload resepi.Nampak slow sudah berblog ni,tak tau mau buat macam supaya semangat balik berblog


Setiap hari ada masak juga di rumah,tapi tidak serajin dulu2 mengambil gambar,kadang sudah ambil gambar tapi dibiar jak gambar tu bertumpuk dalam galeri😁 

Kali ni daku masak ayam berbumbu serai.Jarang2 masak gini,konon mau gandingkan dengan burasak tapi terlupa beli tali untuk ikat burasak,jadinya hidang saja la dengan nasi putih.Pokoknya sedap bah.



AYAM MASAK SERAI
Resepi by Rahel

Bahan-bahan:
1 kg ayam,dipotong sesuai selera
21 batang serai,diambil putihnya saja
2 inci halia
2 inci kunyit 
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu makan serbuk ketumbar
25g gula melaka
Garam secukup rasa
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1/2 sudu makan asam jawa
2 sudu makan minyak masak

Cara memasak:
1.Serai,halia,kunyit,bawang merah,bawang putih dihiris nipis2.Kemudian blend dengan air +2 sudu makan minyak masak.

2.Panaskan kuali,tuang bahan yang diblend tadi ke dalam kuali,tak perlu tambah minyak dan  air.Biarkan sehingga menggelegak.Setelah itu masukkan ayam,ketumbar dan lada putih.Teruskan memasak dengan api sederhana.Jangan lupa kacau sekali skala.

3.Tambahkan asam jawa,gula melaka,pati ayam dan garam.Teruskan memasak sehingga ayam empuk dan airnya agak kering.Siap.

Selamat mencuba👍



😍😍😍



Tiada ulasan:

Catat Ulasan