Rabu, 4 Disember 2019

SAMBAL KERING PARU

Salam semua.Semoga ceria selalu.Hari ni kita masak lauk kesukaan kita.Ni kira terlebih rajin sudah ni sebab selalunya makan sambal paru di kedai saja,memang terasa geram ja bila nampak orang tayang sambal paru.Terbayang akan tekstur yang kenyal2 gitew.Kadang kalau pergi tempat kenduri pun ada hidangan sambal paru,kita sanggup makan itu ja dengan nasi,lain lauk tidak dipandang sudah😆😜


SAMBAL KERING PARU

Bahan-bahan:
360g Paru
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 lembar daun bay
*rebus bahan di atas selama 30 minit,kemudian toskan airnya.Biar sejuk baru dipotong nipis2.

Bahan untuk diblend:
7 tangkai cili kering
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai ambil putihnya saja,hiris

Perasa:
1/2 sudu makan asam jawa,bancuh dg sedikit air
2 sudu makan gula melaka
Garam secukup rasa

Cara memasak:

1.Paru yang sudah dipotong nipis tadi digoreng hingga separuh garing.Kalau terlampau garing jadi liat pulak so hati2 bila menggoreng.

2.Panaskan sedikit minyak,tumis bahan yang diblend sehingga garing.

3.Masukkan paru goreng tadi.Kemudian masukkan bahan perasa.Gaul sehingga sebati dengan paru.Siap.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan