Selasa, 26 November 2019

AYAM MASAK MERAH YANG SEDAP

Salam ceria selalu.Semoga sentiasa sihat dan bahagia bersama orang disayangi.Hari ni kita masak ayam masak merah versi kita sebab kita juga yang makan😁lain orang lain resepinya.Saya pernah beberapa kali makan yang orang masak tapi jujur saya cakap tidak berapa suka dia punya rasa n ada bau yang semacam,mungkin bahan2nya tidak ditumis sampai garing jadi bila kita makan macam bau rempah mentah ja dalam mulut.Ada juga yang bubuh daun sup dengan daun bawang tapi saya tidak.Itu saja ceritanya😁 so korang cuba la resepi ayam masak merah by Rahel.Semoga ngam dengan selera kamu.


AYAM MASAK MERAH

Bahan-bahan:

600g ayam dilumur garam dan serbuk kunyit.

5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 batang serai,ambil putih saja
5 tangkai cili kering
*blend semua (6 jenis) bahan di atas
4 sudu makan tomato puree
1 1/2 sudu makan sos cili
40g Gula Melaka
Satu sudu makan bawang goreng
Garam secukupnya

Rempah 4 sekawan:
1 kuntum bunga lawang
2 biji pelaga
4 biji bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis

Hiasan:
Bawang goreng
Daun bawang,dipotong

Cara memasak:

1.Goreng ayam sehingga masak.

2.Panaskan sedikit minyak,tumis rempah 4 sekawan hingga wangi.Masukkan bahan yang diblend tadi.Tumis hingga garing.

3.Masukkan 1 cawan air,tomato puree,sos cili,gula melaka.Biarkan mendidih.

4.Masukkan ayam goreng,bawang goreng.Kacau rata dan masak sekejap lagi hingga agak pekat kuahnya.Perasakan dengan garam.

5.Hidangkan ayam masak merah dengan taburan bawang goreng dan daun bawang.


Terima kasih sudi membaca👍

Tiada ulasan:

Catat Ulasan