Selasa, 23 Julai 2019

KUEH SIPUT

Salam😊
Kira lama juga baru buat lagi kudapan yang satu ni.Saya bukan peminat kuih siput,cuma teringin ja buat setelah ternampak resepi di buku.Lagipun nampak mudah bahannya,buatnya pun tidak rumit.Saya siap ambik video lagi dan post pi you tube,mana la tau ada yang kepingin juga membuat kan? Nanti saya share link videonya ya.Harap bersabar menanti.


KUEH SIPUT
Resepi by : Irene Ho
Sumber:Nostalgic Kueh Recipes

Bahan A:
300g tepung gandum
1 sudu besar  serbuk pati ayam 
1/2 sudu besar serbuk jintan putih
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk kari 
100g marjerin

Bahan B:
1 biji telur,dipukul sedikit
Daun kari

Acuan kueh siput

Cara membuat:  👉 Sila Tekan Video
1.Satukan semua bahan A,gaul mesra.Masukkan marjerin.Gaul lagi hingga bercampur rata.

2.Masukkan telur,uli lagi hingga menjadi doh lembut.Jika doh keras boleh tambahkan 65ml air,kemudian uli hingga sebati.

3.Ambil secubit doh dan tenyeh atas acuan kueh siput kemudian gentel menyerupai siput.

4.Sediakan kuali,tuangkan minyak secukupnya.Panaskan dengan api kecil.Setelah itu masukkan doh yang digentel tadi bersama sedikit daun kari.Goreng dengan api kecil hingga kueh masak. (Pastikan guna api kecil utk elak doh hangit)

5.Setelah masak,angkat dan toskan minyak

Nota dari makcik:
Time kita goreng kuih ni api kena kecil supaya kueh masak sekata dan tidak pahit,harap ada kesabarn ea.Saya goreng kueh ni lebih kurang 8 minit baru angkat dan toskan minyak.Rasanya lemak masin.Boleh la dari takda langsung kan...hihi.


Terima kasih sudi membaca😘

Tiada ulasan:

Catat Ulasan