Ahad, 8 Mei 2016

Selamat Hari Ibu

Untuk cinta yang tiada tara,kasih sayang sepanjang masa.Perhatian tanpa menuntut balas jasa.Sabar yang tiada habisnya.Moga dipanjangkan usia,dirahmati Allah selalu,sentiasa di bawah rahmatNya.Sayang Ibu selamanya.


DAHLIA COOKIES
Sumber rujukan:Home Made Biscuits/Chef Zubaidah Che Pah

Bahan:
250g mentega
225g tepung jagung
125g tepung ubi
  50g tepung gandum (sy tambah lagi 10g tpg gandum)
1 biji telur (sy guna telur gred B)
150g gula icing
1 tsp esen vanila

Hiasan:
Ceri merah/hijau-potong kepingan (sy guna coklat chip)

Cara-cara:
1.Sebatikan mentega,telur,vanila dan gula icing.(guna senduk kayu ja)
2.Masukkan semua tepung dan uli lembut.
3.Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan dengan nozel di atas dulang.
4.Hiaskan dengan ceri/coklat cip di atas biskut.
5.Panaskan ketuhar.Bakar pada suhu 140c selama 30 minit atau sampai kekuningan.

Hasilnya dahlia cookies yang sangat ringan dan cair dalam mulut...sedap pulak tu.

Happy Mothers Day

3 ulasan:

  1. nampak sungguh ngancam dahlia rahel tinginnn

    BalasPadam
  2. Wah! Bermadah pujangga kawan kita di Tawau yea.... selamat hari ibu, moga gembira selalu!

    BalasPadam
  3. Kak Nooriah Abdullah
    wah sempat jugak jengah dapur kita ya walau jauh di sana makan angin...

    Kak Amie
    sebenarnya selalu bah bermadah2...hahaha...tq kak

    BalasPadam