Salam sejahtera dan salam ceria selalu.
Tahun lalu memang viral kek yang satu ni,kita belum sempat pi berguru dengan mana2 Chef,hanya mampu tengok dari jauh saja.Kata kawan2 kek Hummingbird sedap,jadi kita pun menyempatkan diri ke google,perasaan ingin tahu apakah bahan2 yang diperlukan untuk sebijik kek hummingbird,google sana sini memang banyak resepi yang dijumpa...ketika ini kita kena bijak memilih...tengok resepi memang senang cara penyediaan,tapi bahan2 dalam kek tu memang boleh tahan jugak..hehehehe...
Mau tahu? Kek ni memang sedap..uuuuiiiih...moist...terus cair dalam mulut.Mula2 saya ingatkan akan ada rasa masam2 dari nenas tu,skali masuk dalam mulut,tiada pun rasa masam tu...aduhhh...puas hati banget.Kebetulan ada saki baki sauce butterscotch dalam peti sejuk,segera ku curah ke atas topping kek...wallaaaaa....nyameng...macam nda' mo stop pulak...menyesal wooo...mmmmmuah haha.Pada yang sudah terliur2 tu sila la ringan2kan tangan membuat ye....resepi di bawah sana...
HUMMINGBIRD CAKE
Sumber:My recipes.com
Bahan Kek:(loyang 9")
3 cawan tepung serbaguna
2 cawan gula,jika tak suka manis sebaiknya kurangkan gula
1 tsp garam
1 tsp Soda Bikarbonat
1 tsp cinnamon
3 biji telur gred A,pukul sikit
1 1/2 cawan minyak sayuran
1 1/2 tsp vanila extract
1 tin nenas,toskan air
2 cawan pisang,dipotong2
1 cawan kacang pecan,bakar sebentar,cincang
*1/2 cawan kacang pecan,bakar sebentar
Frosting Cream Cheese
Sumber Azlita Masam Manis
150g krim keju
30g mentega tanpa garam
60g gula aising
1 tsp esen vanila
*gandakan sukatan bhn frosting utk satu biji kek
Pukul krim keju dan gula hingga kembang
Masukkan mentega,,esen vanila.Pukul sebati.
PENYELESAIAN:
Bahagi kek kepada 3 bahagian.
Letak 1 lapis kek dia tas papan,sapu dengan cream cheese (buat 3x) last di atas tabur
kacang pecan.
Enjoiiii.......
waah, nampak sangat sedap, rahel..
BalasPadamAduhh.. semua kek rahel sedap2..
BalasPadamMemang terliur2 baca Rahel citer pasal hummingbird cake tu.... adeeeehhhh terasa nyamengnya...
BalasPadamRuzita...sedap kek ni...cuba la
BalasPadamTun Telani...hehehe...cuba dulu dong baru tau sedap k idak....
Kak Amie....hermmm kek lapis tu pun bikin beliur wo...cantik kemas pulak tu.
X der nenas pon dlm resepi Omak
BalasPadam