Pineapple Rolls
Sumber resepi:Chef Alan Ooi
Bahan A:
220g mentega
60g icing sugar (diayak)
Bahan B:
1/2 tsp vanilla essence
1 biji telur (makcik ambik yg kuning jer)
Bahan C:
250g tepung gandum (kalau boleh ayak sampai 3x)
60g tepung jagung
30g tepung susu
Glazing:2 kuning telur
Cara membuat:
1.Sebatikan bahan A.Tambahkan bahan B.Gaul rata.Masukkan bahan C.Uli hingga menjadi
doh lembut.
2.Tekankan ke dalam acuan tat gulung.Letak jem nenas.Gulung kemas.Susun dalam dulang
pembakar yang telah digris atau diletak baking paper.Sapukan kuning telur.
3.Bakar dalam oven pada suhu 165'C selama 20-25 minit (makcik bakar tat pada suhu 170'C
selama 30 minit)
Nota:
*Untuk doh sila tambahkan pewarna merah atau pink dan hias mengikut selera anda.
*Untuk inti sila guna jem strawberi.
*Untuk doh sila tambahkan pewarna merah atau pink dan hias mengikut selera anda.
*Untuk inti sila guna jem strawberi.
SEmua sedap2 cookie kat sini... nak gak mencubanya... tapi tahan dulu hihi
BalasPadamwow...dah ada kuih raya... kalau FnF time raya tak pandang dah biskut2 raya ni... waktu slps berbuka tu laaa paling best mkn kuih raya ...ehhehe
BalasPadamSalam Rahel
BalasPadambelum pernah rasa tat gulung strawberry....nampak menarik dg warna pink. baulu kat bawah itu nampak lembut....sedap mkn panas2..
rahel, sedap nampak tart strawbery tu
BalasPadamintinya strawbery jg ye Rahel
emmm satu kelainan yg bagus
fuhhh, cantiknya tat tu..inti strawberry tu mmg ada jual kat kedai bakeri ye..
BalasPadamTak tahanan tgk sb kaler pink hehe, cantik
BalasPadam