Salam manis dan selamat berhujung minggu...eh..Selamat Hari Malaysia...
Resepi Chocolate Macaron kali ni Rahel ambik dari buku resepi,memang mudah aje cara penyediannya.Sebelum ni Rahel pernah jugak buat macaron dan telah ada dalam blog,kawan2 boleh search kat label macaron yer...ok la jom kita teruskan cerita sikit petua untuk menghasilkan macaron yang cantek..eh tak cantek pun...hehehe...ada sebabnya....serbuk almond tak kena ayak...hehehe..kalau nak macaroon yang licin macam porcelin..kena la ayak betul-betul serbuk almond tu ye..
Na...memang ndak sabar sudah ni kan..tapi mohon maaf la sebab tak dapat ambil gambar step by step ketika berlangsungnya proses pembuatan chocolate macaron..maklumlah sorang-sorang je masa tu di rumah.Tapi kiranya apa yang Rahel ceritakan di sini dapat membantu kawan-kawan yang masih belum lulus dalam menangani kes macaron...cerrr...
Baiklah,kita teruskan dulu ya...kalau nak buat chocolate macaron..mula-mula kita kena la siapkan bahan-bahannya seperti berikut:
Chocolate Macaron
Sumber:Buku Resepi
Bahan-bahan:
75g almond serbuk
100g gula icing
2 sudu besar serbuk koko
2 biji putih telur gred A (80g)
50g gula kastor
Cara membuat:
1.Satukan almond serbuk,gula icing,serbuk koko dalam food processor.Proses selama
15 saat.Kemudian ayak bahan ini.
2.Masukkan putih telur ke dalam mangkuk pengadun.Putar sehingga kembang dan pekat
(soft peak).Perlahan-lahan masukkan gula kaster sambil diputar hingga adunan nampak
mengkilat.
3.Masukkan campuran almond serbuk tadi ke dalam adunan putih telur secara bertahap
sambil dikaup balikkan sehingga rata.Angkat sedikit adunan guna spatula,jika adunan
jatuh dengan perlahan maknanya adunan dalam keadaan yang baik.
4.Masukkan adunan ke dalam piping bag.Paipkan ke atas dulang yang telah dilapik
dengan kertas pembakar seluas 1 inch.Kemudian hentakkan dulang agar buih2 macaron
hilang.Rehatkan macaron selama 30 minit hingga permukaannya kering.
Panaskan oven 160'C selama 15 minit.
5.Bakar macaron selama 10-15 minit.Setelah masak biarkan 10 minit hingga sejuk,
kemudian tanggalkan dari kertas pembakar.Biarkan lagi sehingga benar2 sejuk
baru letak inti.
Chocolate Macaron
Sumber:Buku Resepi
Bahan-bahan:
75g almond serbuk
100g gula icing
2 sudu besar serbuk koko
2 biji putih telur gred A (80g)
50g gula kastor
Cara membuat:
1.Satukan almond serbuk,gula icing,serbuk koko dalam food processor.Proses selama
15 saat.Kemudian ayak bahan ini.
2.Masukkan putih telur ke dalam mangkuk pengadun.Putar sehingga kembang dan pekat
(soft peak).Perlahan-lahan masukkan gula kaster sambil diputar hingga adunan nampak
mengkilat.
3.Masukkan campuran almond serbuk tadi ke dalam adunan putih telur secara bertahap
sambil dikaup balikkan sehingga rata.Angkat sedikit adunan guna spatula,jika adunan
jatuh dengan perlahan maknanya adunan dalam keadaan yang baik.
4.Masukkan adunan ke dalam piping bag.Paipkan ke atas dulang yang telah dilapik
dengan kertas pembakar seluas 1 inch.Kemudian hentakkan dulang agar buih2 macaron
hilang.Rehatkan macaron selama 30 minit hingga permukaannya kering.
Panaskan oven 160'C selama 15 minit.
5.Bakar macaron selama 10-15 minit.Setelah masak biarkan 10 minit hingga sejuk,
kemudian tanggalkan dari kertas pembakar.Biarkan lagi sehingga benar2 sejuk
baru letak inti.
Chocolate Filling:
100g dark chocolate-potong kecil
150ml double cream (dairy cream)
Cara:
1.Letak potongan coklat dalam mangkuk tahan panas.
Panaskan double cream sehingga panas.Kemudian tuang ke dalam mangkuk yang
berisi potongan coklat tadi.Kacau perlahan hingga coklat larut.Biarkan sejuk selama
15-20 minit atau sehingga coklat pekat.
2.Masukkan coklat ke dalam piping bag.Ambil satu keping macaron dan paipkan inti
coklat di atasnya.Tekapkan dengan satu keping macaron.Buat sampai habis.
LANJUTAN CERITA MACAROON MERANGKAP PETUA:
*mula-mula dengan bahan kulit macaroon:sebaiknya almond serbuk hendaklah dikisar ter-
lebih dulu dalam food processor tapi jangan sampai terlebih kisar sebab almond serbuk
akan berminyak.Kemudian ayakkan dan timbang semula menjadi 75g & jika perlu jemur
dulu kalau agak lembap.
*Gula icing & serbuk koko pun kena ayakkan juga.Kemudian satukan dg almond serbuk.
Dalam resepi kita disuruh satukan ketiga bahan ni ketika hendak dikisar kan,tapi
sebaik-baiknya secara berasingan,senang nak sukat balik.
*cakap pasal cara no.2 pd resepi:masukkan putih telur ke dlm mangkuk pengadun,putar
sehingga berbuih,masukkan gula kaster sedikit demi sedikit (buat 3x) sambil diputar
sehingga benar2 mengkilat,jika mangkuk diterbalikkan adunan tidak terjatuh,time ni
kita kena periksa meringue tu,jika di dasar mangkuk masih berair maknanya putih telur
belum sempurna,sebab kadang2 jika dibiarkan beberapa saat akan kelihatan berair
kan..maknanya kena putar lagi hingga benar2 kukuh,jika meringue sudah kukuh takkan
cair di dasarnya walau pun dibiarkan agak lama.Pastikan juga putih telur yg kita guna
adalah putih telur yang segar,jadi senang nak kembang dan mengkilat.
*Setelah meringue siap,masukkan campuran almond serbuk,gula icing,serbuk koko secara
bertahap (buat 3x),kaup balikkan hingga rata setiap kali bahan kering dimasukkan.Ambil
sedikit adunan guna spatula,sengetkan spatula,jika adunan jatuh perlahan maknanya dah
ok la tu.Masukkan adunan ke dalam piping bag.Paipkan ke atas dulang yg telah dilapik
non-stick baking paper sebesar 1 inch (jangan guna kertas minyak tau).Time kita paipkan
adunan ke atas dulang,pastikan pegang piping bag dalam keadaan yang menegak,
jangan sesekali sengetkan piping bag kerana akan menyebabkan macaroon tidak
rata/bulat.Jangan lupa jarak kan setiap adunan.Kemudian pegang hujung dulang dan
hentakkan ke atas meja,lepas tu pusingkan dulang,pegang lagi hujungnya,angkat dan
hentakkan lagi ke meja,ini bertujuan untuk membentuk/meratakan permukaan macaroon
dengan cepat & juga membuang buih halus di atas permukaan macaroon.Setelah itu
biarkan macaroon kering,jika disentuh dengan jari tidak ada yg basah atau melekat,
kalau nak cepat kering on kipas.Macaroon akan kering dalam masa 60-90 minit.
*Punca macaroon retak ketika dibakar ialah kerana tak cukup kering,jadi sabar-sabarlah
kasi kipas itu macaroon sampai betul-betul kering sebelum dimasukkan dalam oven yer..
*Setelah macaroon kering panaskan oven pada suhu 160'C selama 10-15 minit.
Letak dulang yang berisi macaroon pada rack bawah dalam oven dan bakar guna api
atas bawah.Ingat,suhu oven berbeza tau jadi pandai2lah set suhu oven korang yer...
ok..pastu bakar macaroon selama 5-8 minit,kemudian keluarkan dari oven dan dengan
pantas pusingkan dulang tadi & bakar lagi macaroon selama 5-8 minit.Tujuannya ialah
supaya macaroon masak sama rata.Setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan
selama 10 minit,kemudian tanggalkan dari kertas pembakar.Biar sejuk sepenuhnya
baru letak inti coklat.
*Adalah sebab macaroon melekit pada kertas pembakar dan susah nak tanggalkan kerana
macaroon tak masak sempurna,jadi kalau rasa2 macaroon belum masak sempurna
ketika dibakar selama 5-8 minit sebaiknya masa membakar ditambahkan dari 5-8 minit
ke 10-12 minit.Jika macaroon masak dengan sempurna maka bahagian tapak macaroon
pun halus dan mulus...korang boleh tengok dalam gambar kat atas tu...
*Kalau nakkan kaki macaroon yang tinggi,bakar macaroon guna api atas sahaja selama
5-8 minit.Kemudian bakar lagi macaroon guna api atas bawah selama 5-8 minit.
*Untuk menyimpan macaroon memang sangat mudah,sesudah diberi filling,simpanlah
macaroon di dalam peti sejuk jika belum dihidang.
*Ini aje petua tentang macaroon yang dapat Rahel kongsikan di sini,semoga dapat
membantu.
100g dark chocolate-potong kecil
150ml double cream (dairy cream)
Cara:
1.Letak potongan coklat dalam mangkuk tahan panas.
Panaskan double cream sehingga panas.Kemudian tuang ke dalam mangkuk yang
berisi potongan coklat tadi.Kacau perlahan hingga coklat larut.Biarkan sejuk selama
15-20 minit atau sehingga coklat pekat.
2.Masukkan coklat ke dalam piping bag.Ambil satu keping macaron dan paipkan inti
coklat di atasnya.Tekapkan dengan satu keping macaron.Buat sampai habis.
LANJUTAN CERITA MACAROON MERANGKAP PETUA:
*mula-mula dengan bahan kulit macaroon:sebaiknya almond serbuk hendaklah dikisar ter-
lebih dulu dalam food processor tapi jangan sampai terlebih kisar sebab almond serbuk
akan berminyak.Kemudian ayakkan dan timbang semula menjadi 75g & jika perlu jemur
dulu kalau agak lembap.
*Gula icing & serbuk koko pun kena ayakkan juga.Kemudian satukan dg almond serbuk.
Dalam resepi kita disuruh satukan ketiga bahan ni ketika hendak dikisar kan,tapi
sebaik-baiknya secara berasingan,senang nak sukat balik.
*cakap pasal cara no.2 pd resepi:masukkan putih telur ke dlm mangkuk pengadun,putar
sehingga berbuih,masukkan gula kaster sedikit demi sedikit (buat 3x) sambil diputar
sehingga benar2 mengkilat,jika mangkuk diterbalikkan adunan tidak terjatuh,time ni
kita kena periksa meringue tu,jika di dasar mangkuk masih berair maknanya putih telur
belum sempurna,sebab kadang2 jika dibiarkan beberapa saat akan kelihatan berair
kan..maknanya kena putar lagi hingga benar2 kukuh,jika meringue sudah kukuh takkan
cair di dasarnya walau pun dibiarkan agak lama.Pastikan juga putih telur yg kita guna
adalah putih telur yang segar,jadi senang nak kembang dan mengkilat.
*Setelah meringue siap,masukkan campuran almond serbuk,gula icing,serbuk koko secara
bertahap (buat 3x),kaup balikkan hingga rata setiap kali bahan kering dimasukkan.Ambil
sedikit adunan guna spatula,sengetkan spatula,jika adunan jatuh perlahan maknanya dah
ok la tu.Masukkan adunan ke dalam piping bag.Paipkan ke atas dulang yg telah dilapik
non-stick baking paper sebesar 1 inch (jangan guna kertas minyak tau).Time kita paipkan
adunan ke atas dulang,pastikan pegang piping bag dalam keadaan yang menegak,
jangan sesekali sengetkan piping bag kerana akan menyebabkan macaroon tidak
rata/bulat.Jangan lupa jarak kan setiap adunan.Kemudian pegang hujung dulang dan
hentakkan ke atas meja,lepas tu pusingkan dulang,pegang lagi hujungnya,angkat dan
hentakkan lagi ke meja,ini bertujuan untuk membentuk/meratakan permukaan macaroon
dengan cepat & juga membuang buih halus di atas permukaan macaroon.Setelah itu
biarkan macaroon kering,jika disentuh dengan jari tidak ada yg basah atau melekat,
kalau nak cepat kering on kipas.Macaroon akan kering dalam masa 60-90 minit.
*Punca macaroon retak ketika dibakar ialah kerana tak cukup kering,jadi sabar-sabarlah
kasi kipas itu macaroon sampai betul-betul kering sebelum dimasukkan dalam oven yer..
*Setelah macaroon kering panaskan oven pada suhu 160'C selama 10-15 minit.
Letak dulang yang berisi macaroon pada rack bawah dalam oven dan bakar guna api
atas bawah.Ingat,suhu oven berbeza tau jadi pandai2lah set suhu oven korang yer...
ok..pastu bakar macaroon selama 5-8 minit,kemudian keluarkan dari oven dan dengan
pantas pusingkan dulang tadi & bakar lagi macaroon selama 5-8 minit.Tujuannya ialah
supaya macaroon masak sama rata.Setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan
selama 10 minit,kemudian tanggalkan dari kertas pembakar.Biar sejuk sepenuhnya
baru letak inti coklat.
*Adalah sebab macaroon melekit pada kertas pembakar dan susah nak tanggalkan kerana
macaroon tak masak sempurna,jadi kalau rasa2 macaroon belum masak sempurna
ketika dibakar selama 5-8 minit sebaiknya masa membakar ditambahkan dari 5-8 minit
ke 10-12 minit.Jika macaroon masak dengan sempurna maka bahagian tapak macaroon
pun halus dan mulus...korang boleh tengok dalam gambar kat atas tu...
*Kalau nakkan kaki macaroon yang tinggi,bakar macaroon guna api atas sahaja selama
5-8 minit.Kemudian bakar lagi macaroon guna api atas bawah selama 5-8 minit.
*Untuk menyimpan macaroon memang sangat mudah,sesudah diberi filling,simpanlah
macaroon di dalam peti sejuk jika belum dihidang.
*Ini aje petua tentang macaroon yang dapat Rahel kongsikan di sini,semoga dapat
membantu.
Selamat mencuba.
Selamat Hari Malaysia Rahel... apa juga yang dingat sampai boleh melupa...
BalasPadamhi rahell..ambooiiii mengancam sungguh macaron nih sis..lama rasenya i x buat..
BalasPadamsalam Rahel..
BalasPadamakak setia menunggu resepinya ni sbb cantik bangat tengok macaroon tu
rahel ni buat apa pun cantik...
BalasPadamSalam kak, lamaaaaaaaaa sgt tk mkn mac ni lerrr ni yg terasa gian nk buat jugak :D tp da lama tak buat takut takde kaki :D
BalasPadamcedapppnye... coklat mesti laaa terbaekkkk...
BalasPadambila nak buat nie..dah jauh akak ketinggalan..sedap ni,cekelet cekelet..
BalasPadamselamat hari malaysia
BalasPadamwah cantiknya ...
bila nk berjaya buat macaron ni hu hu akak dah cuba tp x lawa sedeyyy tau
Assalamualaikum Rahel :D
BalasPadamKak Lin mmg nak cuba buat chocolate Macaron Ni...tapi takut juga kalau tak menjadi. Kak Lin cuba copy resepi dulu yer...
Insya Allah Kak Lin akan cuba.
Terima kasih Rahel...Muaaahhhh
Rahel.. gw minta dong macaroon nya, belum pernah makan yang namanya macaroon apalagi buat nya.huhuhu
BalasPadamSalam Rahel. Kalo oven api bawah sahaja masih boleh ke bakar macaroon?
BalasPadamdah tak sabar nak wat ni...ok tq so much rahel.
Wsalam...em...tak berani cakap...tapi cuba dulu la..manatau berhasil...hehe..
BalasPadammcm dorayaki dlm crta doraemon pulak..
BalasPadamNak save resepi tq
BalasPadamSis rahel macaroon tahan bpe lama ye
BalasPadam