Selamat menjelang malam..apa khabar kawan-kawan semua? Sihat k? Hem..tak tau la ni yang keberapa buat blueberry cheese tart..kenapa susah sangat mo ditolak ke tepi?..hehehe..sebenarnya ni Rahel buat untuk kawan yang dari seberang (Nunukan,Indonesia)..awal-awal lagi dia sms nak tempah cis tat 100 bijik,katanya mahu dihidang time harijadi anak dia esok petang..harap-harap dia berpuas hati dengan hasil kerja gue.Oh ya,jangan hairan kalau Rahel cakap kawan dari Nunukan/Indonesia yang oder tat..sebenarnya Nunukan ni dekat dari Tawau..tapi perlu naik feri aje dari Tawau ke Nunukan selama 45-60 minit..daah sampai Nunukan..dan gambar blueberry cheese tart ni gue simpan di sini sebagai kenang-kenangan..terima kasih Johana kerana sudi merasa air tangan gue..dan kepada kawan-kawan yang nak try bolehlah ambil resepi kat bawah tu.
Blueberry Cheese Tart
Sumber:Buku Resepi Tat & Brownies
Bahan untuk kulit tat:
500g tepung gandum
250g mentega sederhana lembut
120g gula aising
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh air sejuk
Cara:
1.Satukan tepung gandum dan gula aising.
2.Campurkan mentega dan digaul sehingga menjadi serbuk yang kasar.
3.Masukkan esen vanila,kuning telur dan air sejuk.Uli menjadi doh lembut.Rehatkan doh
selama 15 minit.
4.Canai dan terap doh ke dalam acuan tat.Bakar dalam ketuhar selama 20-25 minit pada
suhu 170'C.
5.Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan.
Inti Keju
500g keju krim
120g gula halus
50g mentega
2 biji telur
Blueberry fruit filling secukupnya/Blueberry pie filling
Cara:
1.Masukkan blueberry fruit filling ke dalam bag piping.Kemudian paipkan sedikit ke dalam
kulit tadi.Ketepikan.
2.Pukul keju krim,mentega dan gula halus hingga kembang dan lembut.
3.Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
4.Kemudian masukkan ke dalam bag piping dan paipkan ke dalam kulit tat tadi.
Kemudian dot2kan blueberry fruit filling di atasnya sebagai hiasan.
5.Bakar lagi selama 15 minit pada suhu 180'C
Cuci mata jak ni...
seriusly sangat suka makan cheese tart...dan seriusly jugak cukup tak ada kerajinan nak buat sendiri....kalau order time makan mcm tak puas...tak boleh jadik ni kena merajinkan diri dengan kadar segera...
BalasPadamComey sangat...montok² cheese tu...sedap tu...i likeee..!
cantik la Rahel cheese tart tu...meh sni nk pinjam tgn tu...kemas...QH xpenah cuba lg...tp selalu mkn..hehe..
BalasPadamsaya suka sangat cis tart...kalo boleh, hari2 pun mau (harimau)..aummmmm !!! hahaha..
BalasPadamRahel..pos ke KL 50 biji yer..
comelnyerr..
BalasPadamkemas dan cantik..hubby suka makan tp kita nie kdg2 malas nk buat..he hehe
BalasPadamcantik u deco dot cam gitu je rahel...hehehhe..simple...:)
BalasPadamhmmmm sedapnya.. sedapnya..
BalasPadamKalau dekat sini boleh bundo oder .
Salam Rahel....hehe nie cistat yang kita suka...
BalasPadamCantik nya kejadian tart ni. Permukaan yg licin gebu tu
BalasPadamcedapnye cistat... just letak dot kat atas tu...simple takyah lorek2 tapi sungguh menawan kalbu.
BalasPadamkita suka sgt cis tat tp xtau bila nk try bt sndiri hihiii..yummyyy..dh terasa kesedapannyaaaa ^_^
BalasPadamcis tat suke sesangat...kalau nk bodek kena peluk rahel ketat2....hahahaha..
BalasPadamalhamdullilah semuga business rahel maju dan bekembang...
rahel..tengok gamba pun dah tau sedap..acik belum pernah buat sendiri nak makan acik tempah je
BalasPadamkiutnya cistat tu....kemas je hasil buatan rahel ni...tak comot mcm saya..heheheh...
BalasPadamassalam...pandainya rahel ni buat cicistat ye msti sdp sgt...
BalasPadamMulus amat rupa paras tartmu itu Rahel...walaahhh walahhhhh temanmu datang dari Nunukan ya, dekatkan dengan Tawau, tapi kak Amie belum sampai lagi ke situ!
BalasPadammurah rezeki kak rahel...dari nunukan lagi..
BalasPadamya Allah cantiknye cheese tart rahel, actually smlm akk buat gak cheese tart ni 4 the 2'nd times, tp, corah atas dia..adeh! mau pengsan kalo rahel tengok, gatal lorek ngn cklat pink yg dicairkn. x trpikir bleh just make a dot cam ni..hihi. nextaim x pyh nk pning2 kpale buat design lah..tq,tq,tq, bg akk cilok idea rrahel yer..hee.
BalasPadamSalam Rahel,
BalasPadamCantik, kemas rapi dan bersih tart shell mu.
Ajar step by step bha cara dpt kan shell yg cantek.....
Terima kasih kepada semua teman2ku yang setia singgah selalu dan sudi meninggalkan jejak...cayang awak semua..
BalasPadam