Sabtu, 23 Jun 2012

Hokkaido Chiffon Cake

Salam manis kepada semua pengunjung setia dapur Rahel.Harap semuanya sihat dan ceria selalu.Hokkaido Chiffon Cake perasa strawberi..nyaman bah...
Tetiba teringin merasa keenakan hokkaido chiffon cake yang sememangnya terlalu nyaman lalu kat tekak.Mula-mula dapat merasa kek ni time beli kat satu kedai kek,tersangatlah gebu dan lembut banget tekstur dia..ditambahkan pula dengan inti kastard yang lemak berkrim..waduh..terpaksa kontrol ayu time tu makan sebab takut cepat habis..hahaha..bayangkanlah dalam satu cup tu harga dia RM2.50..memang boleh tahan kan harga dia..tapi pada hari ni daku tak mau beli kat kedai lagi..lebih elok buat sendiri di rumah..dapat jugak merasa sepuas-puasnya..jom kita buat kek pulak...

Hokkaido Chiffon Cake
Sumber:Rahel

Bahan A:
150g tepung kek-ayak 2x
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu besar susu tepung
100g gula kastor

Bahan B:(disatukan dan dikacau rata)
70ml minyak jagung/canola oil
4 biji kuning telur
100ml susu segar
1 sudu teh strawberry paste/esen vanila

Bahan C:
4 biji putih telur
80g gula kastor
1/4 sudu teh cream of tartar

Cara:
1.Satukan bahan A di dalam mangkuk,kacau hingga rata.

2.Masukkan bahan B ke dalam campuran bahan A.Kacau hingga licin.Ketepikan.

3.Putar putih telur hingga berbuih,masukkan cream of tartar dan gula kastor sedikit demi sedikit sambil putar sehingga naik dan kembang (stiff peaks).

4.Masukkan 1/3 adunan putih telur ke dalam bancuhan kuning telur tadi.Kacau perlahan.Kemudian masukkan lagi 2/3 putih telur ke dalam bancuhan kuning telur dan kacau sebati dengan perlahan.

5.Sudukan adunan ke dalam cawan kertas (letak cawan kertas di atas alat penimbang,isikan dg adunan kek dan timbang 55g setiap satu cawan ).

6.Bakar dalam oven (rack tengah,guna api atas & bawah) pada suhu 170'C selama 20-25 minit. 
   (tergantung kepanasan oven masing-masing)

7.Setelah masak,keluarkan kek dari oven,biarkan sejuk selama 2-3 minit.Cucukkan nozel ke dalam dasar kek dan paipkan kastad tadi.Taburkan permukaan kek dengan ''snow powder''

Inti Kastad:
70g instant custard powder
200g susu segar sejuk dr pt sejuk
300g dairy whipping cream-diputar hingga gebu

Cara:
1.Satukan custard powder dengan susu segar,kacau hingga pekat.
2.Masukkan whipping cream dan gaul rata.Isikan ke dalam piping bag yg telah diletak nozel bentuk star.

Selamat menikmati Hokkaido Chiffon Cake perasa strawberi.

29 ulasan:

  1. waduhhh geng...tunjuk HCC ni kan dah lama cheq sue nk try tapi x dapat lagi sebab bizi memanjang... haishhh jeles i tengok tau

    BalasPadam
  2. Perghhhhh Rahel sangat cantik dan gebu dongs!!! kecur dah ni.. nanti nak cuba..buat maringue tu yang gue malas...:))

    BalasPadam
  3. Cheq Sue...
    jangan jeles..sebaiknya silahkan buat HCC..enak dan nyaman rasanya..

    BalasPadam
  4. Kak Shahriah...
    kalau dah kecur maknanya kena rajin buat meringue la tu..huhu..

    BalasPadam
  5. owhh rahel.. kek ni mmg sangat menggoda jiwa k.nor.. bila la boleh nak try buat nih.. bak dulu 2 cup :)

    BalasPadam
  6. Hmmm...perasa strawberry pulak... Mesti sedap rasanya. Semalam jalan2di klcc, saya beli dua kek ni dari dua kedai yang berlainan. Dua2nya sedap!

    BalasPadam
  7. amboi.... cantik menggebusssss hokkaido chiffon tu... cantik bangat bia dibeddakkan...

    BalasPadam
  8. waduh rahel udah menggoda jiwa nak tengoknya... tabur caster sugar ke kat atas tu..mai 5 cups.. hiii

    BalasPadam
  9. akak penah cuba sekali buat hokkaido cc ni, tapi tak segebu yg rahel buat

    BalasPadam
  10. Salam Rahel...hehe kita dah makan kek nie tapi versi kita makan tak ada kastad.Nampak mengoda sungguh sampai terasa nak makan lagi. comel bila ada snow powder kat atas kek nampak lagi gebu.

    BalasPadam
  11. Sejuk mata gue memandang warna hokkaido chiffon cake lu nan warna pastel lembut tu Rahel....ahhh

    BalasPadam
  12. ramai yg dh mencube..i belum sampai seru lg sis..nampak sexy hokaido nih..

    BalasPadam
  13. Rahel cayang
    ala akak lmbat dtg lah hari ni
    masuk list ni nak try buat pasti melatop lagi gamaknya dapur akak haha
    cantik sangatttttt tabik spring dua gulung kat Rahel ..hee

    BalasPadam
  14. aduhhhh Rahel sygggku...gebusss bangettt hokkaido cake tu...sgt geram tgk..rasa nk picit aje..terpegun dgn kejadiaannye...nk cuba jugakkkkk..hihi

    BalasPadam
  15. Tergoda tengok kek hokkaido tu,gebuss je bak pipi di sapu bedak gitu....misti cuba ni....

    BalasPadam
  16. uwaaa..tergoda sudah tgk kelembutan HCC tuuu..nak! nak! ^_^

    BalasPadam
  17. salam rahel, adeh! ketinggalan ketapi lg akk ni... harap2 rahel ada simpankan sebiji utk akk yer...hee.. (alahai rahel, kalau la dekat..memang la akk order..)

    BalasPadam
  18. salam rahel

    cantiknya, teringin nak buat tapi mixer rosak lah pula

    mesti sedap kan, sebab tgk pun dah gebu gebas tu

    BalasPadam
  19. Hi kak rahel, sorry baru singgah cni line slow mcm kereta kuda, nampak sedap btl hokkaido chiffon cake tu, nnt kalau rajin baru dibuat ya : )

    BalasPadam
  20. lama dah cari resepi ni.. tenkiu rahel.. psst rahel mayang dah wat kek red velvet ikut resepi dlm blog rahel.. mmg sedap... lagi2 frosting dia suka sgt letak hirisan lemon tu .. lain dari yg lain.. tp yg penting mmg sedap ..

    BalasPadam
  21. Rahel..setiap kali kesini..memang tak boleh tahan..memang cantik2 kek yang rahel persembahkan disini

    BalasPadam
  22. Tu diaaa,dah kluaq kek dia...macammane ni??? nak la rasa juge..............................

    BalasPadam
  23. bila la nak buat HCC ni..yg biasa punya pun tak cuba lagi..ini lagi la sedap ada perisa strawberry...sukaaa!!!

    BalasPadam
  24. Terima kasih kepada kawan2 yang sudi singgah...sayang awak semua..

    BalasPadam
  25. Rahel..HCC tuh, cara no.1 & 2 tuh, kacau biasa jer @ kena guna whisk.. @ mixer..TQ Has-Sitiawan

    BalasPadam
  26. salam..

    sy nk c&p resepi ni kt blog sy boleh x..?
    nti sy letakkn linknya...

    BalasPadam
  27. Thks for sharing. Akak dah buat, memang sedappp :D

    BalasPadam
  28. Dairy whipping tu..sama fresh cream ya rahel..

    BalasPadam