Salam manis kepada semua pengunjung setia dapur Rahel.Harap semuanya sihat dan ceria selalu.Hokkaido Chiffon Cake perasa strawberi..nyaman bah...
Tetiba teringin merasa keenakan hokkaido chiffon cake yang sememangnya terlalu nyaman lalu kat tekak.Mula-mula dapat merasa kek ni time beli kat satu kedai kek,tersangatlah gebu dan lembut banget tekstur dia..ditambahkan pula dengan inti kastard yang lemak berkrim..waduh..terpaksa kontrol ayu time tu makan sebab takut cepat habis..hahaha..bayangkanlah dalam satu cup tu harga dia RM2.50..memang boleh tahan kan harga dia..tapi pada hari ni daku tak mau beli kat kedai lagi..lebih elok buat sendiri di rumah..dapat jugak merasa sepuas-puasnya..jom kita buat kek pulak...
Hokkaido Chiffon Cake
Sumber:Rahel
Bahan A:
150g tepung kek-ayak 2x
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu besar susu tepung
100g gula kastor
Bahan B:(disatukan dan dikacau rata)
70ml minyak jagung/canola oil
4 biji kuning telur
100ml susu segar
1 sudu teh strawberry paste/esen vanila
Bahan C:
4 biji putih telur
80g gula kastor
1/4 sudu teh cream of tartar
Cara:
1.Satukan bahan A di dalam mangkuk,kacau hingga rata.
2.Masukkan bahan B ke dalam campuran bahan A.Kacau hingga licin.Ketepikan.
3.Putar putih telur hingga berbuih,masukkan cream of tartar dan gula kastor sedikit demi sedikit sambil putar sehingga naik dan kembang (stiff peaks).
4.Masukkan 1/3 adunan putih telur ke dalam bancuhan kuning telur tadi.Kacau perlahan.Kemudian masukkan lagi 2/3 putih telur ke dalam bancuhan kuning telur dan kacau sebati dengan perlahan.
5.Sudukan adunan ke dalam cawan kertas (letak cawan kertas di atas alat penimbang,isikan dg adunan kek dan timbang 55g setiap satu cawan ).
6.Bakar dalam oven (rack tengah,guna api atas & bawah) pada suhu 170'C selama 20-25 minit.
(tergantung kepanasan oven masing-masing)
7.Setelah masak,keluarkan kek dari oven,biarkan sejuk selama 2-3 minit.Cucukkan nozel ke dalam dasar kek dan paipkan kastad tadi.Taburkan permukaan kek dengan ''snow powder''
Inti Kastad:
70g instant custard powder
200g susu segar sejuk dr pt sejuk
300g dairy whipping cream-diputar hingga gebu
Cara:
1.Satukan custard powder dengan susu segar,kacau hingga pekat.
2.Masukkan whipping cream dan gaul rata.Isikan ke dalam piping bag yg telah diletak nozel bentuk star.
7.Setelah masak,keluarkan kek dari oven,biarkan sejuk selama 2-3 minit.Cucukkan nozel ke dalam dasar kek dan paipkan kastad tadi.Taburkan permukaan kek dengan ''snow powder''
Inti Kastad:
70g instant custard powder
200g susu segar sejuk dr pt sejuk
300g dairy whipping cream-diputar hingga gebu
Cara:
1.Satukan custard powder dengan susu segar,kacau hingga pekat.
2.Masukkan whipping cream dan gaul rata.Isikan ke dalam piping bag yg telah diletak nozel bentuk star.
waduhhh geng...tunjuk HCC ni kan dah lama cheq sue nk try tapi x dapat lagi sebab bizi memanjang... haishhh jeles i tengok tau
BalasPadamPerghhhhh Rahel sangat cantik dan gebu dongs!!! kecur dah ni.. nanti nak cuba..buat maringue tu yang gue malas...:))
BalasPadamCheq Sue...
BalasPadamjangan jeles..sebaiknya silahkan buat HCC..enak dan nyaman rasanya..
Kak Shahriah...
BalasPadamkalau dah kecur maknanya kena rajin buat meringue la tu..huhu..
owhh rahel.. kek ni mmg sangat menggoda jiwa k.nor.. bila la boleh nak try buat nih.. bak dulu 2 cup :)
BalasPadamHmmm...perasa strawberry pulak... Mesti sedap rasanya. Semalam jalan2di klcc, saya beli dua kek ni dari dua kedai yang berlainan. Dua2nya sedap!
BalasPadamamboi.... cantik menggebusssss hokkaido chiffon tu... cantik bangat bia dibeddakkan...
BalasPadamwaduh rahel udah menggoda jiwa nak tengoknya... tabur caster sugar ke kat atas tu..mai 5 cups.. hiii
BalasPadamakak penah cuba sekali buat hokkaido cc ni, tapi tak segebu yg rahel buat
BalasPadamSalam Rahel...hehe kita dah makan kek nie tapi versi kita makan tak ada kastad.Nampak mengoda sungguh sampai terasa nak makan lagi. comel bila ada snow powder kat atas kek nampak lagi gebu.
BalasPadamSejuk mata gue memandang warna hokkaido chiffon cake lu nan warna pastel lembut tu Rahel....ahhh
BalasPadamramai yg dh mencube..i belum sampai seru lg sis..nampak sexy hokaido nih..
BalasPadamRahel cayang
BalasPadamala akak lmbat dtg lah hari ni
masuk list ni nak try buat pasti melatop lagi gamaknya dapur akak haha
cantik sangatttttt tabik spring dua gulung kat Rahel ..hee
gebussss
BalasPadamaduhhhh Rahel sygggku...gebusss bangettt hokkaido cake tu...sgt geram tgk..rasa nk picit aje..terpegun dgn kejadiaannye...nk cuba jugakkkkk..hihi
BalasPadamTergoda tengok kek hokkaido tu,gebuss je bak pipi di sapu bedak gitu....misti cuba ni....
BalasPadamuwaaa..tergoda sudah tgk kelembutan HCC tuuu..nak! nak! ^_^
BalasPadamsalam rahel, adeh! ketinggalan ketapi lg akk ni... harap2 rahel ada simpankan sebiji utk akk yer...hee.. (alahai rahel, kalau la dekat..memang la akk order..)
BalasPadamsalam rahel
BalasPadamcantiknya, teringin nak buat tapi mixer rosak lah pula
mesti sedap kan, sebab tgk pun dah gebu gebas tu
Hi kak rahel, sorry baru singgah cni line slow mcm kereta kuda, nampak sedap btl hokkaido chiffon cake tu, nnt kalau rajin baru dibuat ya : )
BalasPadamlama dah cari resepi ni.. tenkiu rahel.. psst rahel mayang dah wat kek red velvet ikut resepi dlm blog rahel.. mmg sedap... lagi2 frosting dia suka sgt letak hirisan lemon tu .. lain dari yg lain.. tp yg penting mmg sedap ..
BalasPadamRahel..setiap kali kesini..memang tak boleh tahan..memang cantik2 kek yang rahel persembahkan disini
BalasPadamTu diaaa,dah kluaq kek dia...macammane ni??? nak la rasa juge..............................
BalasPadambila la nak buat HCC ni..yg biasa punya pun tak cuba lagi..ini lagi la sedap ada perisa strawberry...sukaaa!!!
BalasPadamTerima kasih kepada kawan2 yang sudi singgah...sayang awak semua..
BalasPadamRahel..HCC tuh, cara no.1 & 2 tuh, kacau biasa jer @ kena guna whisk.. @ mixer..TQ Has-Sitiawan
BalasPadamsalam..
BalasPadamsy nk c&p resepi ni kt blog sy boleh x..?
nti sy letakkn linknya...
Thks for sharing. Akak dah buat, memang sedappp :D
BalasPadamDairy whipping tu..sama fresh cream ya rahel..
BalasPadam